Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tillämpad klinisk vetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2023-01-24
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - forskarutbildning i Tillämpad klinisk vetenskap
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Den tilltänkta utbildningen är utformad på ett sådant sätt att den är väl anpassad till arbetsmarknadens behov. Lärosätet har såväl regionala som nationella och internationella samarbeten, vilket gör de utexaminerade studenterna attraktiva att möta såväl akademins framtida rekryteringsbehov som framtidens behov på en föränderlig arbetsmarknad. Ett ökat nationellt behov av klinisk behandlingsforskning och en ökad efterfrågan på disputerade forskare anges av lärosätet som utgångspunkter för ansökan.

I sin ansökan beskriver lärosätet ett mycket nära och omfattande samarbete med Region Jönköpings län. Detta samarbete ger lärosätet såväl personella som materiella resurser. Vid intervjuerna betonades också såväl en ambition som en lång tradition av samverkan.

Som exempel på samverkan nämns inrättningar såsom Forskningsrådet i sydöstra Sverige (FORSS), Futurum, det regionala utvecklingscentrumet Qulturum och centrumbildningen Biomedicinsk plattform. Inom Futurum finns en klinisk prövningsenhet där det bedrivs studier inom läkemedel och medicinteknik med samverkan såväl lokalt, regionalt och nationellt som internationellt. Vid intervjuerna nämndes också internationella samarbeten inom ortopedteknik och radiologi.

I ansökan beskrivs tydliga karriärvägar. Flera av doktoranderna har fasta tjänster vid lärosätet, medan andra arbetar deltid inom regionen och bedriver sin forskarutbildning på 50 procent vid lärosätet. Genom nationella samarbeten är också doktorander från andra lärosäten inskrivna.

Det betonas i ansökan att doktorander efter avlagd examen på forskarnivå har tydliga karriärvägar inom såväl lärosätets självt som regionen. Av underlaget framgår även att doktoranderna förbereds för det kommande arbetslivet med goda möjligheter till deltagande i såväl nationella som internationella konferenser. Dessa förhållanden medför enligt bedömargruppen att doktorandens möjligheter till förberedelse inför ett arbetsliv såväl utanför som inom akademin kan bedömas som goda.

Det är sammanfattningsvis bedömargruppens uppfattning att det finns goda förutsättningar för att utbildningen kommer att vara användbar och förbereda doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Arbetsliv och samverkan

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)