Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Masterexamen - filosofi - master Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2022-12-20
Lärosäte: Newmaninstitutet
Typ av examen: Masterexamen
Ämne: Newmaninstitutet - masterexamen i filosofi
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I ansökan anges att många studenter på lärosätet redan är yrkesverksamma, framför allt inom religiösa organisationer som till exempel Svenska kyrkan, men även inom vård- och administrativa yrken. Utbildningen bör alltså ses mer som kompetenshöjande än yrkesförberedande. Filosofistudier i allmänhet förmedlar, utöver domänspecifika kunskaper, generella intellektuella färdigheter som förmågan att analysera begrepp, bedöma giltigheten av resonemang och förmågan att se ett problemområde ur olika perspektiv. Dessa färdigheter kan appliceras på många olika områden och i många olika situationer i arbetslivet. Därmed bidrar dessa studier till att utveckla allmän problemlösningsförmåga, förmåga till kritiskt tänkande och förmåga att tänka utanför tidigare givna ramar. Allt detta är relevant för ett framgångsrikt yrkesliv inom vitt skilda områden. Enligt bedömargruppen tyder allt på att dessa generella resonemang även gäller för den aktuella utbildningen. Bland annat har de två obligatoriska metodkurserna under år ett goda förutsättningar att förmedla generella problemlösande och kritiska färdigheter. Även övriga kurser har förutsättningar att bidra till detta och kan även vara på mer innehållsliga sätt perspektivvidgande.

Det anges i ansökan att lärosätet har ett omfattande informationsutbyte med det omgivande samhället, till exempel i form av tidskriften Signum, offentliga symposier och föredrag och ett omfattande internationellt samarbete med andra jesuitiska akademiska institutioner. Man framhåller att lärosätet har ett unikt perspektiv som har någonting att bidra med till det omgivande samhället och att det finns ett intresse för det som institutet har att förmedla.

Bedömargruppen anser att utbildningen sammantaget är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv samt att relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)