Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Dietistexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2023-05-30
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Linnéuniversitetet - dietistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

I ansökan framkommer att studenterna ska ha möjlighet och förutsättningar att delta i beredande och beslutande organ. Studenterna ska kunna påverka sin utbildning. I mål 2025 framhålls att lärosätets studenter är delaktiga och ansvarstagande i sin utvecklingsresa. Utbildningsdialoger mellan universitets- och fakultetsled­ning är ett övergripande forum där studentinflytandet kontinuerligt följs upp och studenterna har möjlighet att framföra synpunkter. Efter varje kurs ges studenterna möjlighet att kursutvärdera för att bidra till kursens utveckling.

Kursvärderingsprocessen har utvecklats under flera år för att öka studenternas delaktighet och stödja lärares kvalitetssäkrings- och utvecklingsarbete. I intervju med studenterna framkom att de upplever att de har möjlighet att påverka och utveckla sin utbildning, både formellt genom kursvärderingar men även informellt via samtal. Vidare skriver lärosätet i ansökan om vikten kring dialog och mötet mellan student och lärare och menar på att diskussioner, frågor och synpunkter i det dagliga arbetet innebär reellt studentinflytande. Vid en bristande relation mellan lärare och student kan studenter vända sig till studentkåren, prefekt eller studerandeavdelningen.

Gällande studenternas möjlighet att delta i utbildningen, och möjligheten att delta i utvecklandet av utbildningen, ser bedömargruppen en sårbarhet gällande studenternas boendesituation de dagar studenterna befinner sig på plats samt under den verksamhetsförlagda utbildningen. Bedömargruppen ser positivt på om studenterna får information om lämpliga och förmånliga boenden i närområdet under de dagar studenterna förväntas vara på plats.

Sammantaget ser bedömargruppen att utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)