Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv.

En kurs i karriärplanering är obligatorisk för doktorander vid Linköpings universitet. Två kurstillfällen anordnas. Under det andra av dem - som blir aktuellt under den senare delen av forskarstudierna - ges doktoranderna hjälp med att planera en fortsatt forskarkarriär eller en övergång till ett arbetsliv utanför akademin. Möjligheten att under doktorandtiden undervisa upp till en femtedel av tiden ger också värdefulla erfarenheter inför ett arbetsliv såväl inom som utanför akademin.

Forskningens samhällsrelevans betonas inom miljön som också fäster stor vikt vid universitetets tredje uppgift. Doktoranderna i historia kommer följaktligen att få en kontaktyta till det omgivande samhället, bland annat tack vare Centrum för lokalhistoria som etablerar en mötesplats mellan historikerna vid lärosätet och en historieintresserad allmänhet.

Utbildningens utformning och genomförande följs inte systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet.

Det framkommer inte av underlaget att utbildningens utformning och genomförande systematiskt följs upp för att säkerställa att den förbereder doktoranden för arbetslivet. Dock har inte heller någon doktorand ännu slutfört sin utbildning vilket gör att det inte finns några alumner att stämma av med. På lärosätesnivå upprätthåller dock lärosätet en alumnverksamhet som miljön kan dra nytta av i framtiden.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)