Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Den nuvarande doktoranden är man. Nyrekryteringar av doktorander kommer enligt självvärderingen att göras med målsättningen att skapa balans i doktorandgruppen ur ett jämställdhetsperspektiv.

På lärosätesnivå bedrivs ett aktivt jämställdhetsarbete. Sammanlagt nio disputerade vid avdelningen bildar den pool ur vilken kommande handledare kan utses. Könsfördelningen är ojämn inom gruppen eftersom endast en tredjedel är kvinnor. Endast en kvinna är biträdande professor och ingen av de kvinnliga anställda har docentkompetens.

Lärosätet anger i sin självvärdering att såväl manliga som kvinnliga lärare kommer att undervisa på de obligatoriska kurserna, i vilka ett genusperspektiv kommer att vara integrerat. Av självvärderingen framgår det att genusperspektivet och jämställdhetsaspekter är närvarande inom den forskning som bedrivs inom ämnet.

Systematisk uppföljning görs inte för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet.

Av självvärderingen framkommer att det finns en medvetenhet om den skeva könsbalansen inom handledarkollektivet, men ingen åtgärdsplan presenteras. Bedömargruppen uppmanar avdelningen att omgående utarbeta en åtgärdsplan och att arbeta aktivt och systematiskt för att skapa en bättre balans.

Ingen uppföljning av forskarutbildningen för att säkerställa hur jämställdhetsperspektivet är integrerat i utbildningen har skett, eftersom utbildningen nyss har startat. Vid de anställningar av doktorander i historia som förhoppningsvis kommer att kunna göras i framtiden kommer, enligt självvärderingen, en balans i doktorandgruppen ur ett jämställdhetsperspektiv att eftersträvas.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)