Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv.

Utbildningens bredd har gjort att den är användbar inom akademin och offentlig sektor. Erfarenheten är att anställningar inom akademin inte alltid är i historia, utan i närliggande ämnen. Möjligheterna att få anställning inom akademin bedöms som begränsade. Självvärderingen understryker att disputerade historiker har relativt goda möjligheter på arbetsmarknaden också utanför akademin, främst inom offentlig sektor. Frågor om de nydisputerades arbetsmarknad aktualiseras fortlöpande inom forskarskolan, men det är oklart om detta lett till konkreta resultat. Bedömningen är att lärosätet strävar efter att ge de nydisputerade doktorerna i historia en forskarkompetens, som kan vara till nytta inom olika delar av arbetsmarknaden.

Nationella forskarskolan har olika aktiviteter med tema arbetsmarknad där bland annat karriärplanering har ingått. Nationella forskarskolans alumner bjuds även återkommande in för att dela med sig av sina erfarenheter vid alumnkvällar och i samband med forskarskolans internat.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Institutionen arbetar genom forskarskolan med arbetsmarknadsfrågor, både inom akademin och utanför. Uppföljning med avseende på arbetslivets perspektiv sker genom lärosätets alumnundersökningar, doktorandbarometer och forskarskolans dialogmöten.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)