Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Pedagogik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-06-19
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Pedagogik
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Lärosätet i stort har en utvecklad medvetenhet om jämställdhet, och inom forskarutbildningen i pedagogik finns ungefär lika många kvinnor som män oavsett nivå och roll. Kurslitteraturen representerar forskning av både kvinnor och män. Dessutom finns en särskild policy, Lika rättigheter och möjligheter, för att motverka diskriminering. Hur denna policy påverkar jämställdhet inom utbildningen - till exempel examination, kursers utformning och genomförande med mera - är dock oklart, sannolikt på grund av att kurserna inte ges kontinuerligt. Självvärderingen anger att det finns en medvetenhet om och strävan att beakta jämställdhetsperspektivet när det gäller kurslitteratur och litteratur som diskuteras vid seminarier. Detsamma gäller när gästföreläsare ska anlitas.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

I självvärderingen hänvisas till den årliga kompetensförsörjningsplanen för uppföljning av jämställdhetsperspektivet. Statistik och styrmått som är gemensamma för hela universitetet används för att analysera jämställdheten, och när det uppstår indikationer på avvikelser vidtas åtgärder som prefekten beslutar om.

Könsfördelningen bland handledarna och doktoranderna i forskarutbildningsämnet pedagogik är jämn. Det finns dessutom forskare i gruppen som har jämställdhet som fokus för sin forskning, vilket bedömargruppen ser som en styrka.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)