Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Datalogi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Kungl. Tekniska högskolan
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

De grundläggande kriterierna för att utbildningen ska anses hålla den bredd och den kvalitetsnivå som krävs för att säkra anställning som forskare inom och utanför akademin är att den säkerställer måluppfyllelse beträffande de tre kunskapformerna angivna under aspektområdet utformning, genomförande och resultat. Det gör den. Den internationella forskningsmiljön och de starka inslagen av samverkan med nationella såväl som internationella lärosäten och globala företag gör att doktoranderna är väl förberedda för både en nationell och internationell karriär inom såväl som utanför akademin.

Eftersom utbildningen innehåller bland annat pedagogiskt arbete i form av undervisning, projekt-arbete, nätverkande aktiviteter, artikel- och rapportskrivande samt muntlig presentation förbereds doktoranderna väl för en karriär både inom akademin och industrin. Enligt den alumnenkät som KTH regelbundet skickar ut får majoriteten av doktorerna arbete inom akademin och det är också denna karriär som forskarutbildningen främst förbereder studenterna för. Ett viktigt inslag för att förbereda och möjliggöra en akademisk karriär för doktoranderna är institutionstjänstgöringen på 20 procent som i stor utsträckning innebär undervisningsrelaterade arbetsuppgifter. Eftersom under-visning är en sådan viktig del i forskarutbildningen, är det viktigt att utrusta doktoranderna med sådan kunskap som kan hjälpa dem att undervisa med hög kvalitet. Bedömargruppen efterlyser således en obligatorisk kurs i pedagogik i forskarutbildningen.

Flera doktorander blir anställda av forskningsinstitut, industri och myndigheter. De olika specialiseringarna är mycket relevanta för den framtida karriären. Doktoranderna får dessutom i sina forskningsgrupper lära sig att bli medlem av en internationell gemenskap, att samarbeta med industrin, att ta ansvar och att gå in i olika roller i olika projekt. Lärosätet ger också sina doktorander viss hjälp vad gäller karriärplanering och följer dem efter deras examen.

Bedömargruppen rekommenderar lärosätet att göra en kurs i pedagogik obligatorisk och att sätta upp ett tydligt krav på att doktoranderna ska ha genomgått den pedagogiska kursen innan de börjar undervisa. För att förbereda utländska doktorander för det svenska arbetslivet är utbildning i det svenska språket viktig. Bedömargruppen rekommenderar lärosätet att underlätta för doktoranderna i detta hänseende.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Enligt den alumnenkät som KTH regelbundet skickar ut, får majoriteten av doktorerna arbeten inom akademin och det är också denna karriär som forskarutbildningen främst förbereder doktoranderna för. Lärosätet följer sina tidigare doktorander efter examen på ett både formellt och mer informellt sätt.

Genom dialog med strategiska samarbetspartners från industrin kan lärosätet identifiera styrkor och svagheter hos utbildningen samt förbättringsmöjligheter. Hur dessa återkopplingssamtal går till, hur formaliserade de är eller deras frekvens framgår emellertid inte av självvärderingen. En åtgärd som skulle kunna bidra till att inträdet i arbetslivet underlättas är att på ett strukturerat sätt ordna praktikplatser hos industrin och arbetsgivarna inom offentlig sektor. Lärosätet har också, genom sin systematiska uppföljning, kunnat konstatera att doktoranderna behöver förkovra sig i ledarskap och rapport-skrivning. Bedömargruppen anser dock att forskarutbildningen generellt sett håller hög kvalitet utifrån arbetslivets perspektiv.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)