Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Enligt bedömargruppen är utbildningens utformning och genomförande vad gäller arbetsliv och samverkan tillfredsställande. Argumenten är att det finns tydliga exempel på nära samverkan mellan lärosätet och arbetslivet genom att huvudmän, förskola samt att de lokala lärarutbildare som ansvarar för handledningen på den verksamhetsförlagda utbildningen utvecklar utbildningen, håller den uppdaterad och bidrar till att den säkerställer och lever upp till arbetslivets krav.

Att studenterna arbetar i arbetslag även under den högskoleförlagda utbildningen bedöms som en god förberedelse för arbetslivet. Vidare bedöms lärosätet ha ett tydligt upplägg för den verksamhetsförlagda utbildningen, vilket bidrar till nödvändig arbetslivskontakt för studenterna. I flera kurser inom den verksamhetsförlagda utbildningen organiserar man trepartssamtal där både lärarutbildare från fältet och lärosätet deltar i samtal med studenten. De lokala lärarutbildarnas, det vill säga handledarnas, kompetens kvalitetssäkras genom handledarutbildning och terminsträffar. Det ser bedömargruppen som en styrka. Även studenternas möjlighet till möten med arbetslivet genom fältstudiedagar värderas positivt. Vidare har skolchefer poster som externa ledamöter i lärarutbildningsnämnden, vilket är ytterligare exempel på nära samverkan.

Ett utvecklingsområde som bedömargruppen ser som viktigt är alumnverksamheten, som enligt självvärderingen är i sin linda. Det framkommer i underlaget att tidigare studenter i något enstaka fall har deltagit i undervisningen för att delge sitt perspektiv på arbetslivet.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Arbetslivsperspektivet bedöms som centralt i utbildningen, och enligt bedömargruppen samverkar lärosätet på ett tillfredsställande sätt med huvudmän och verksamma förskollärare för att utveckla utbildningen, hålla den uppdaterad och säkerställa att utbildningen tydliggör de krav och förväntningar som arbetslivet ställer på en förskollärare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)