Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentrepresentanter medverkar och har inflytande på alla nivåer inom lärosätets beredande och beslutande organ som styrelser, nämnder och programråd. Studentrepresentanter får också utbildning för sina uppdrag. Studentkåren utser sina egna representanter, men det framgår i självvärderingen att de har svårt att besätta platserna. Åtgärder är föreslagna, men inte någon uppföljning av frågan.

Studenterna erbjuds formella kursvärderingar och resultatet av dessa görs sedan tillgängligt för studenterna. Ett gott exempel som bedömargruppen vill uppmärksamma är de årliga studentenkäterna som kompletteras med fokusgruppssamtal. I intervjuerna bekräftade man också att studenternas perspektiv och deras utvärderingar fungerar som viktiga inspel till utbildningens utvecklingsarbete. Bedömargruppen vill dock påtala att lärosätet behöver förbättra systematiken i hur man återför kursvärderingarnas resultat till studenterna och i hur man informerar studenterna om vilka förbättringsåtgärder man har vidtagit.

I självvärderingen presenterar lärosätet programvärderingen, som visar att 95 procent av förskollärarstudenterna är nöjda med att de uppmuntras att ta ansvar för sitt lärande och ta en aktiv roll i lärandeprocessen. Bedömargruppen noterade även vid intervjuerna att studenterna generellt sett är nöjda med och engagerade i sin utbildning.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Lärosätet verkar för att studenterna ska ta en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen. Studentrepresentanter medverkar och har inflytande på alla nivåer inom lärosätets beredande och beslutande organ, och får dessutom utbildning för sina uppdrag. Ett utvecklingsområde är hur man återkopplar till studenterna vilka åtgärder som lärosätet har genomfört utifrån kursvärderingarna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)