Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen ger lärosätet flera exempel på hur studenterna får granska kvalitetsmodeller och koppla observationer av barns lärprocesser till både teori och till verksamhetsutveckling. Erfarenheter av sådana moment bör ge studenterna en god grund för att hantera förändrade förutsättningar i arbetslivet. Ett gott exempel som lärosätet pekar på i självvärderingen är att studenterna har lyft fram arbetet med fallbeskrivningar som ett bra verktyg för att lära sig att möta arbetslivets förändringar. Lärosätet har därför infört uppgifter som bygger på fallbeskrivningar i flera kurser. I och med att utbildningen bjuder in gästföreläsare från olika myndigheter och praktiker bedöms studenterna få insikter om aktuella frågor som utvecklar deras beredskap att möta arbetslivet.

Den samverkan som finns mellan förskollärarutbildningen och övningsförskolorna innebär att förskollärare från övningsförskolorna bidrar med praktiknära didaktik som komplement till den teoretiska undervisningen. Personalen på övningsförskolorna deltar också i professionsutvecklande seminarier eller workshops tillsammans med lärosätets lärare. Det öppnar för utbyte av såväl erfarenheter som kunskaper med det omgivande samhället. Dessutom har lärosätet startat ett samverkansprojekt med Norrbottens kommuner. Projektet heter Studentuppsats i samverkan och är nytt. Projektet har därför inte utvärderats ännu, men bedömargruppen anser att initiativet har potential att ytterligare stärka måluppfyllelsen i utbildningen. En styrka i utbildningen bedöms vara att lärosätet anordnar professionsutvecklande seminarier, där lärosätets personal och personal från övningsförskolorna möts för utbyte och planering av ytterligare samverkan.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är utformad med moment som är knutna till och integrerar förskoleverksamhet och lärosätesorienterade moment. Utbildningen genomförs också så att den lyfter och problematiserar aktuella frågor och områden som är relevanta för yrkesutövningen. Det finns en samverkan mellan förskollärarutbildningen och övningsförskolorna. Det pågår även en kontinuerlig dialog dem emellan, vilket bedöms säkra att utbildningen är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)