Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förskollärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Förskollärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Det framkommer tydligt i såväl självvärderingen som i intervjuerna att lärosätet har en välfungerande organisation för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFU, precis som i utbildningen i övrigt, förbereder studenterna för ett föränderligt yrkesliv. Det interna systematiska kvalitetsarbetet i förskollärarutbildningen riktas även mot kopplingarna till arbetslivet, där det görs en genomlysning av vilka praktiska arbetslivskunskaper som ingår i kurserna. Flera av lärarna arbetar i såväl campusförlagda kurser som VFU-kurser. Denna kontinuitet i att följa studenterna kan ses som ett led i att hålla ihop teori och praktik i utbildningen och därmed förstärka arbetslivsperspektivet.

Under utbildningen får studenterna också möjlighet att blicka in i och få inslag av till exempel olika samhälleliga aktiviteter som museer, teater och kommuners arbete inom olika specifika områden som informations- och kommunikationsteknik (IKT). Studenterna får också olika föreläsningar från arbetslivsrepresentanter såsom alumner, Skolinspektionen och förskolechefer. Vidare redovisar lärosätet tydligt åtta arenor som behandlar arbetslivsperspektivet och samverkan, nämligen handledarutbildning, trepartssamtal, VFU, alumnverksamhet, programråd, karriär- och studievägledning, regional samverkan samt erfarenhetsbaserad utbildning.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Arbetslivsperspektivet integreras väl i utbildningen och det finns en etablerad regional samverkan. Studenterna förbereds väl för yrkeslivets krav samt de förändringar som pågår inom yrket.

Bedömargruppen vill som goda exempel lyfta fram det interna kvalitetsarbetet gällande granskningen av utbildningens samtliga kurser utifrån arbetslivsperspektiv samt den kontinuitet av lärare som studenterna möter i VFU- och campuskurser.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)