Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Grundlärarexamen I
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Utbildningen samverkar med kommuner i närområdet när det gäller verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det framgår av självvärderingen att lärosätets främsta forum för samverkan med arbetslivet är just VFU, och då specifikt genom den organisation som strategiskt leder och operativt genomför VFU. Ett gott exempel på samverkan med det omgivande samhället är en professionsdag som VFU-organisationen och kommunala VFU-samordnare organiserar för att stärka samverkan mellan lärarutbildningen och professionen, det vill säga mellan skolhuvudmän och yrkesverksamma lärare. Tyvärr har studentdeltagandet minskat sedan starten 2016, men det finns planer för att arbeta vidare med professionsdagen. Under intervjuerna framkom förslag för att öka studenternas deltagande. Exempel på förslag är att involvera studenter i planeringen av dagen, eller att rikta dagen mot studenter i slutfasen av sin utbildning. Detta ser bedömargruppen som relevanta åtgärder för att upprätthålla och öka intresset för dagen. Självvärderingen visar att alumnverksamheten behöver utvecklas och att det finns planer på att under 2018-2022 arbeta aktivt för att etablera alumnverksamhet. Det menar bedömargruppen skulle bidra positivt till utbildningen.

Ett gott exempel på samverkan är att utbildningen bjuder in lärare från fältet och gästföreläsare från andra yrkesområden som är kopplade till skolan, såsom kuratorer och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), att föreläsa för studenterna under utbildningen. Under den sista terminen bidrar lärare på fältet med elevexempel som underlag för arbetet i bedömningskursen.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Lärosätet har ett utvecklat samarbete med kommuner i närområdet när det gäller den verksamhetsförlagda utbildningen. Även andra aktörer samarbetar med lärosätet. Som goda exempel på samverkan vill bedömargruppen lyfta arbetet med den så kallade professionsdagen, och att lärare och gästföreläsare från andra yrkesområden kopplade till skolan bjuds in att föreläsa. Något som kan utvecklas mer framöver är arbetet med alumner samt att öka studentdeltagandet under professionsdagen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)