Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning årskurs 4-6 Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Linköpings universitet
Ämne: Grundlärarexamen I
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Av självvärderingen framgår bland annat att utbildningen är uppbyggd så att den integrerar ämnesteori, didaktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det framgår också att utbildningen fokuserar på en mångfald av pedagogiska metoder. Lärosätet stärker även utbildningen mot yrkeslivets krav genom att kursmentorer medverkar i utbildningen. Deras uppgift är bland annat att ge aktualitet åt utbildningen och att verka som en brygga till arbetslivet. Med hjälp av kursvärderingar följer lärosätet upp hur studenterna upplever kursernas yrkesrelevans. Allt detta bör borga för att utbildningen på ett bra sätt förbereder studenterna för den kommande yrkesrollen.

Lärosätet behandlar i självvärderingen inslag som syftar till att förbereda studenterna för ett förändrat arbetsliv. Exempel på detta är mångkulturalitet och digitalisering. VFU-placeringar görs så att studenterna under sin utbildning ska få erfarenhet av skolområden av varierande socioekonomisk karaktär. I självvärderingen finns också beskrivningar av formaliserad och relevant samverkan med det omgivande samhället och med arbetslivet. Exempel på detta är att lärosätet anordnar samverkansdagar och att samarbeten sker med kommun, skolbibliotek och stadsbibliotek.

Även alumners erfarenheter tas tillvara i utbildningen och bidrar till en tydlig koppling mellan utbildning och arbetsliv.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Sammantaget ser bedömargruppen att lärosätet på flera sätt verkar för att utbildningen är utformad och genomförs så att den är användbar, utvecklar studenternas beredskap för att möta förändringar i arbetslivet, samt att samverkan sker med det omgivande samhället. Lärosätet stärker utbildningen mot yrkeslivets krav genom att kursmentorer medverkar i utbildningen vilka verkar som en brygga till arbetslivet. Andra goda exempel är samverkansdagar och samarbeten med kommun och bibliotek, samt alumners medverkan i utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)