Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Grundlärarexamen, inriktning fritidshem Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-15
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Grundlärarexamen II
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Utbildningens användbarhet stöds av formella organ och strukturer liksom av utbildningens organisation, innehåll och examinationsformer. Arbetslivs¿perspektivet är centralt i utbildningen, och utgör ett styrkeområde.

Utbildningen har en omfattande och mångsidig samverkan med skolhuvudmän både centralt och på institutionsnivå, mellan kurslärare och handledare i de 26 kommuner som är involverade i den verksamhetsförlagda utbildningen, mellan studierektorer med särskilt ansvar för verksamhetsförlagd utbildning och kommunernas samordnare samt med koordinatorer på lärosätet. Vid intervjuerna påtalades dock utmaningarna att hålla involverade parter informerade och delaktiga i processen att utbilda lärare.

För en systematisk samverkan med arbetslivet har lärosätet reserverat en fast plats i programrådet för en representant för skolverksamheten. Lärosätet erbjuder även en introduktions- och fort¿sättningskurs för handledare och en campusförlagd handledarutbildning med inriktning mot fritidshem på avancerad nivå. Dessutom erbjuder lärosätet en såväl campusförlagd som kommun¿förlagd handledarutbildning på avancerad nivå som riktar sig till handledare för alla grundlärarinriktningar. Inför kurserna Verksamhetsförlagd utbildning I, II och IV bjuder lärosätet in samtliga handledare till campus. Dessutom har lärosätet initierat ett forskningssamarbete mellan institutionen och Stockholms stad om syste¿matiskt kvalitetsarbete i fritidshemmet.

Utbildningens förankring i arbetslivet stärks även genom att adjunkter adjungeras och exempelvis

tjänstgör två adjunkter samtidigt i olika fritidshem. Adjunkternas arbete beskriver lärosätet som en värdefull resurs för anknytningen till arbetslivet i undervisningen.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Sammantaget visar strukturerna för samverkan med arbetslivet att lärosätet etablerat mångsidiga kontaktformer mellan utbildningen och yrkesutövarna. Lärosätet samverkar på ett sätt som stöder ett inflöde av aktuell kunskap vilket stöder arbetet med att förbereda studenterna för ett föränderligt

arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)