Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förpackningslogistik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Doktoranderna finns representerade i alla kollegialt sammansatta organ, vilket möjliggör att deras åsikter och synpunkter kan föras fram till berörda parter. Detta säkerställer även att doktoranderna får ta del av information som berör dem och är därför i förlängningen en del av de processer som utvecklar utbildningen.

En viktig del av doktorandens utbildningsmiljö är det doktorandforum som sammankallas två gånger per termin där aktuella doktorandfrågor diskuteras, till exempel doktoranders psykosociala situation. Doktorandforumet fungerar också som kamratstöd. I anknytning till doktorandforumet organiserar institutionen ett handledarforum, där olika frågor om handledning och forskarutbildning diskuteras gemensamt av alla handledare. Vid behov har handledarforumet och doktorandforumet haft gemensamma möten för att diskutera olika aktuella frågor, inklusive psykosociala frågor.

På individnivå har doktoranderna stort inflytande över hur den egna forskarutbildningen ska utformas. Detta sker i dialog med handledaren och dokumenteras i den individuella studieplanen. Intervjuer med doktorander bekräftar denna bild.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Ytterst ansvarig för doktorandernas fysiska och psykosociala arbetsmiljö är institutionens prefekt. Prefekt, FU-ansvariga, en doktorandrepresentant och forskarutbildningsadministratör har varje månad ett möte för att diskutera forskarutbildningsfrågor. Doktorandrepresentationen roterar mellan olika doktorander på institutionen. Alla doktorander har arbetsplats, bärbar dator, tillgänglighet till bibliotek med en mycket omfattande litteraturdatabas. Doktoranderna har också tillgång till samma stödfunktioner som andra anställda, exempelvis personalhälsovård. Doktoranders psykosociala situation diskuteras i utvecklingssamtal med ämnesansvarig samt genom en mer systematisk utvärdering av den psykosociala arbetsmiljön på fakultetsnivå. Vid lärosätet finns gemensamma riktlinjer för hur handledarbyten ska hanteras.

På institutionen har det genomförts psykosociala skyddsronder i form av en enkät vartannat år sedan 2010, med nästan 100 procents svarsfrekvens. I dessa enkäter framkom att de flesta trivs och tycker att arbetsmiljön generellt är mycket bra på avdelningen. Men också att det finns vissa områden som kan förbättras, som att minska stress och ge tydligare feedback på utfört arbete. Sedan 2018 finns en gemensam enkät för hela lärosätet. Eftersom det inte går att särskilja doktoranderna i dessa enkäter, kommer ytterligare en enkät att riktas särskilt till dem under hösten 2018.

Institutionen planerar att genomföra en workshop under hösten om normer och värderingar samt arbeta vidare med seminarier om stress och stresshantering. Vid universitetet finns en väl formulerad process för rehabilitering vid sjukskrivning för doktorander.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att doktoranderna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande samt att utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna. Det är positivt att lärosätet gör enkäter som riktar sig direkt till doktoranderna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)