Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Förpackningslogistik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Forskarutbildningen har elva forskarstuderande varav sju har doktorandtjänst och fyra har annan finansiering (varav en redovisar 0 procents aktivitetsgrad). För att handleda dessa finns elva handledare, varav fyra är huvudhandledare. Av de elva handledarna är tre professorer, fem docenter, en lektor, en biträdande lektor och en senior forskare. Samtliga huvudhandledare (två professorer och två docenter) är heltidsanställda inom forskningsämnet, vilket innebär att deras tillgänglighet kan uppskattas som långsiktig och pålitlig. Ålderssammansättningen på handledargruppen pekar inte på några problem; den äldsta av de fyra huvudhandledarna är född 1962. Bedömargruppens uppfattning är att den numerära balansen mellan doktorander och handledare är tillfredsställande.

Vid lärosätet finns tydliga krav på att huvudhandledaren ska ha genomgått handledarutbildning (docentkursen). Det finns stora möjligheter för handledarna vid lärosätet att delta i olika kurser om handledning, pedagogik, presentationsteknik och ledarskap, och det framgår av självvärderingen att huvudhandledarna kontinuerligt går utbildningar inom handledning och ledarskap. Handledarna är aktiva i de flesta forskningsprojekt och publicerar sig delvis själva men i huvudsak via doktorander. Handledargruppens samlade kompetens svarar väl mot både forskarutbildningsämnets definition och doktorandgruppens sammansättning.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen i den aktuella miljön har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Forskarutbildningen startade 1994 och enligt den allmänna studieplanen definieras forskarutbildningsämnet som ett multidisciplinärt område med fokus på förpackningar och integration med logistik. Ämnet vill bidra till ett hållbart samhälle genom att integrera förpackningsutveckling och förpackningar med logistik, innovation och produktutveckling inom områdena teknik, ekonomi och miljö.

Av de elva forskarstuderande har sju doktorandtjänst vid institutionen, av dessa är två placerade på campus i Helsingborg. Av de fyra industridoktoranderna är tre placerade utanför universitetet. Under de senaste fem åren har fyra doktorander disputerat i ämnet, vilket måste betecknas som få i förhållande till antalet inskrivna doktorander, särskilt med tanke på att ämnet är etablerat sedan länge.

De forskarstuderande som har doktorandtjänst får handledning kontinuerligt av handledare som finns på avdelningen. Industridoktoranderna deltar inte i forskarutbildningsmiljön på samma sätt som de som har doktorandtjänst, men av självvärderingen framgår att de får handledning varje vecka. Bedömargruppens uppfattning är att de doktorander som har sin arbetsplats utanför lärosätet kan integreras bättre i forskarutbildningsmiljöns aktiviteter.

Ämnet är involverat i tre forskarskolor och har ett samordnat utbud av forskarutbildningskurser tillsammans med Linköpings universitets och Chalmers tekniska högskolor. Det finns även ett antal nationella och internationella nätverk som doktoranderna kan ta del av. Under 2017 arrangerade forskargruppen tillsammans med Teknisk logistik vid Lunds tekniska högskola den internationella logistikkonferensen NOFOMA, som varje år hålls i olika nordiska städer. Vid ämnet finns en seminarieserie med möten varje månad. Dessutom har man det senaste läsåret genomfört 15 forskarseminarier. Avdelningens doktorander är flitigt representerade på olika konferenser.

Samverkan med samhället sker på flera sätt. Forskargruppen har regelbundet internationella gäster. Alla doktorander får möjlighet att delta under en årlig tvådagarskonferens och i Packbridge Research Forum som båda arrangeras av Packbridge, som är en nätverksorganisatör med cirka 260 medlemsföretag. Båda konferenserna blandar företag och forskning. Forskningsprojekt bedrivs i samverkan med privata och offentliga organisationer.

Bedömargruppen har ställt sig frågan om en ökad samordning med utbildningen i Helsingborg skulle kunna stärka forskningsmiljön och samtidigt minska dess sårbarhet när det gäller ekonomi och personal.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att tillgången till handledare både numerärt och kompetensmässigt svarar väl mot doktorandgruppens storlek och sammansättning. Forskarutbildningsmiljön är god med en tillfredsställande storlek på miljön och tillgång till handledning från kompetenta handledare. Doktoranderna har även tillgång till olika nätverk och tre forskarskolor. Miljön skulle kunna utvecklas ytterligare genom samordning med utbildningen i Helsingborg. Bedömargruppen anser också att lärosätet bör utveckla strategier för att ytterligare involvera industridoktorander i forskarutbildningsmiljöns aktiviteter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)