Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Mekanisk teknologi och verktygsmaskiner - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Självvärderingen pekar på att forskningen bedrivs inom ett centralt ämnesområde för landets ekonomi och är mycket viktig för industrin. Ambitionen är att doktoranderna ska bli självständiga forskare med vana av att arbeta i tvärvetenskapliga miljöer, vilket utgör goda förutsättningar för att kunna möta ett föränderligt arbetsliv.

Forskarutbildningens karaktär medför stor industrisamverkan, med tillgång till maskiner och mätmetoder för utveckling av generella färdigheter inom ämnet. Merparten av forskningsprojekten kräver minst 50 procents delaktighet från industrin. Detta ger doktoranderna god insikt i arbetslivet utanför akademin. Även samarbete med industridoktorander och tillgång till yrkesverksamma bihandledare ger en direkt och naturlig industriell förankring.

Forskarutbildningen är alltså utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är mycket användbar utanför akademin efter avslutade forskarstudier. Däremot betonas inte lika tydligt i självvärderingen förberedelserna för en akademisk karriär.

Det finns ett alumnnätverk som doktoranderna introduceras till ute i industrin. Alumner ses som ett tillskott i forskarutbildningen. Planer finns på att involvera dessa mer konkret i forskarutbildningen.

Bedömargruppen anser att de erfarenheter som doktoranderna får dels genom arbetet i industrianknutna forskningsprojekt, dels inom de nationella och internationella nätverk som institutionen ingår i ger goda förutsättningar att möta arbetslivet som disputerad.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppens uppfattning är att utbildningens utformning och genomförande med avseende på doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet är tillfredsställande. Det finns ett alumn-nätverk som doktoranderna introduceras till ute i industrin. Alumner ses som ett tillskott i forskarutbildningen, vilket bedömargruppen ser positivt på.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)