Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Produkt- och produktionsutveckling - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Forskningsämnet är tillämpat, vilket ger bra koppling till arbetslivet utanför akademin. Professionella färdigheter integreras i forskarutbildningen, till exempel genom en karriärplaneringskurs. De flesta disputerade går ut i näringslivet efter examen. Om man stannar i akademin är postdok-tjänster rekommenderat för att klara av arbetslivet och dess förändringar. Detta sker enligt riktlinjerna för EU-begreppet "Innovative Doctoral Training" (IDT). Sedan 2012 gör lärosätet strategiska satsningar inom kommunikation, ledarskap och nätverkande.

Enligt självvärderingen har forskarutbildningen flera inslag som främjar doktorandens förmåga och nyttiggörande. Det finns både obligatoriska och valbara kurser. Doktoranden ska totalt läsa 15 hp generiska kurser. Kursblocket kallas GTS ("Generic and Transferable Skills"). Det finns särskilda industridoktorandprogram inrättade av företag för att vidareutbilda anställda. För forskarna och doktoranderna vid Chalmers finns också goda förutsättningar att få stöd och råd i att starta företag genom Chalmers Ventures och Chalmers Innovationskontor.

Ofta behåller forskargruppen god kontakt med doktorander som har utexaminerats och arbetar i näringslivet. En del tidigare doktorander erbjuds tioprocentiga anställningar i sina gamla forskargrupper för att bidra med sina erfarenheter. Alumner förekommer ofta som gästföreläsare. Doktoranderna har normalt institutionstjänstgöring i form av undervisning på 5-20 procent. Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar förmågan till samverkan. Bedömargruppen anser att självvärderingen visar ett starkt samarbete mellan akademin och näringslivet, som kan ge doktoranderna bra insikter i arbetslivet inom och utanför akademin.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Enligt självvärderingen har forskarutbildningen flera inslag som främjar doktorandens förmåga att klara av arbetslivet och dess förändringar. Bedömargruppen ser positivt på detta och vill särskilt lyfta fram generiska kurser och samverkan med näringsliv och samhälle.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)