Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Produkt- och produktionsutveckling - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

De vid lärosätet anställda doktorandernas deltagande på avdelningen sker på samma villkor som andra medarbetares. De är representerade på olika nivåer för samverkan. Doktorander deltar i centrala berednings- och beslutsprocesser. Vid institutionen finns det ett doktorandråd som verkar på lokal nivå. Via doktorandernas representation i forskarutbildningsnämnden och de lokala doktorandråden får de möjligheter att lämna synpunkter.

Doktoranderna har begränsade möjligheter att påverka sitt eget projekt, eftersom det är handledare och examinator som bestämmer projektets begränsningar och vilka kurser som ska ingå i utbildningen.

Enligt självvärderingen finns det alltså en god och utvecklad doktorandrepresentation på olika nivåer i organisationen. Det framgår däremot inte på vilket sätt doktoranderna medverkat i utarbetandet av självvärderingen inför UKÄ-utvärderingen.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

När det gäller arbetsmiljön har doktorander samma rättigheter och skyldigheter som alla andra anställda. Det finns ett doktorandråd och en doktorandombudsman. Sociala aktiviteter för doktorander förekommer. Det finns företagshälsovård, medarbetarsamtal, medarbetarenkät och skyddsronder. Förekomsten av längre sjukskrivningar ökar samtidigt. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är prioriterat.

Utbildningen verkar säkerställa en god fysisk arbetsmiljö. Den psykosociala arbetsmiljön för doktoranderna har däremot vissa svagheter. I medarbetarenkäten framkommer att höga stressnivåer förekommer på vissa håll, och att det finns problem med att doktorandombudsmannen har hög arbetsbelastning. Dessutom verkar inte alla doktorander känna till förekomsten av doktorandombudsmannen. Man strävar efter att förbättra arbetet med den individuella studieplanen för att få till stånd en bra planering av doktorandens arbete och på så vis minska stress.

Doktoranderna deltar oftast i undervisningen på grundnivå och avancerad nivå.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Det finns en god och utvecklad doktorandrepresentation på olika nivåer i organisationen. Doktoranderna har dock begränsade möjligheter att påverka sitt eget projekt, eftersom det är handledare och examinator som bestämmer projektets begränsningar och vilka kurser som ska ingå i utbildningen. Arbetsmiljön för doktorander anställda vid lärosätet fungerar på samma villkor som för andra anställda.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)