Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Produktionssystem - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Lärosätet har en strategisk plan och en handlingsplan för hur man ska utbilda och fostra goda forskare för både en akademisk och en industriell karriär. Detta gör man genom att tidigt diskutera frågan så att utbildningen gagnar doktorandens framtidsplaner. Det finns också med som en punkt i den individuella studieplanen. Vid lärosätet finns ett så kallat karriärcenter som har avsatt en person för att just stödja de forskarstuderandes framtida karriär.

Samproduktion är så viktigt att det präglat lärosätet till stor del genom att ha många externa projekt med industrin och det omkringliggande samhället. Detta har sedermera lett till bildandet av forskningsmiljön SPARK, som sedan har införlivat den redan existerande forskarskolan ProWood. Forskning som interagerar med företag har alltså en särställning vid lärosätet. Detta gör att de forskarstuderande planerar sin forskning och enskilda studier i samverkan med företagen. På så sätt kan de forskarstuderandes medverkan påverkas kontinuerligt av information och krav från företagen. Kurser finns inom projektstyrning av forskningsprojekt som stödjer denna samverkan. Utbildningen i sig grundar sig på att doktoranden ska kunna planera och genomföra aktiviteter på utsatt tid och med kvalitet. Detta är inte på något sätt motstridigt i förhållande till de krav som finns hos det omgivande samhället.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen ser positivt på hur lärosätet interagerar med det omgivande samhället och de möjligheter som detta för med sig för de forskarstuderande i form av forskningssamverkan. När det gäller den här aspekten får de forskarstuderande vid lärosätet en tillfredställande utbildning och forskarutbildningsmiljö som förbereder dem för ett föränderligt arbetsliv och en karriär både inom och utanför akademin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)