Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Produktionsteknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Högskolan Väst
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Forskningen som ligger till grund för forskarutbildningen är nära kopplad till industrin, och det sker ett stort utbyte med både näringsliv och samhälle vid lärosätet. Det borgar för en god samverkan också mellan doktorander, industri och samhälle. Det framgår däremot inte av självvärderingen hur industridoktoranderna får insyn i annan verksamhet än den egna, men intervjuerna tydliggör att även industridoktoranderna har stora möjligheter till en bred interaktion med olika aktörer i samhället. Forskarutbildningen sker också i en miljö med många kontakter med andra forskare nationellt och internationellt. Bedömargruppen anser att förberedelse för fortsatt yrkesliv är väl integrerad i forskarutbildningen. De har också en föredömlig karriärplanering för sina doktorander som ytterligare sätter fokus på fortsatt arbetsliv och som är till stöd för doktoranderna.

Lärosätet ger också kursen Framtida produktion, som ska ge doktoranderna goda förutsättningar att förstå och agera på föränderligheten i forskningsämnet och dess praktik, vilket bedömargruppen menar är en styrka för förberedelser för fortsatt arbetsliv. Utöver det finns det ofta inslag av praktiska exempel, gästföreläsare från industrin eller samverkan med industrin i andra kurser som ingår i forskarutbildningen.

Självvärderingen lyfter fram att arbetsliv och samverkan är en tydlig styrka för lärosätet och för forskarutbildningen i produktionsteknik, vilket bedömargruppen håller med om.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Samverkan med det omgivande samhället, särskilt med industrin, är en väl integrerad del av forskarutbildningen i produktionsteknik. Doktoranderna förbereds väl för framtida arbetsliv, både genom sina projekt där samverkan sker, genom kurser med industriella exempel och genom deltagande från företag. Vidare tillhandahålls karriärplanering, vilket ger ytterligare en styrka för förberedelse för fortsatt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)