Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Produktionsteknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Högskolan Väst
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Doktoranderna har representanter som är delaktiga i ämnesrådet och i forskar- och forskarutbildningsnämnden. Därmed har de möjlighet att påverka forskarutbildningen både direkt inom ämnet och på en högskoleövergripande nivå. Doktoranderna har också en doktorandsektion som ligger under den högskolegemensamma studentkåren. Det anses i självvärderingen vara ett viktigt forum för att utan påverkan från handledare och andra seniora forskare i ämnesgruppen kunna diskutera erfarenheter av forskarutbildningen, vilket bedömargruppen håller med om och ser som en styrka för forskarutbildningen. Doktorander ingår med full rösträtt i ämnesrådet, forskar- och forskarutbildningsnämnden, lärosätets vetenskapliga råd och vid rekrytering till ämnesgruppen. Vidare anges i självvärderingen att studierektorn och forskningsadministratören tillsammans har regelbundna möten med doktoranderna inom forskarutbildningen. Självvärderingen anger däremot som en svaghet att studierektorn inte har tillräcklig tid eller tillräckliga möjligheter att genomföra dessa. Bedömargruppen menar att det bör ses över då regelbundna möten med doktoranderna är viktigt. Även vice prefekten har varje år träffar med doktoranderna. Samtliga doktorander är inbjudna till dessa träffar. Dessutom kan doktoranderna vända sig till det högskolegemensamma Grants and Innovation Office för att få stöd med sin karriärutveckling, vilket bedömargruppen tolkar som att doktoranden har inflytande över sin egen utbildning.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Självvärderingen lyfter tydligt fram att det finns en genomtänkt strategi för hur man säkerställer att industridoktorander involveras på institutionen och att de får en god arbetsmiljö. Handledarna besöker också sina industridoktorander regelbundet och kurser organiseras så att det ska ge bra förutsättningar för industridoktoranderna. Självvärderingen lyfter inte tydligt fram hur den fysiska miljön är beskaffad, men intervjuerna visar att det finns en bra och genomtänkt miljö. Det finns en hög medvetenhet om att också säkerställa en god psykosocial arbetsmiljö och intervjuerna med doktoranderna validerar att miljön är god, både den fysiska och den psykosociala. Att doktorander är utlyft som en egen grupp i regelbundna medarbetarundersökningar och inkluderade i utvecklingssamtal stärker denna bild ytterligare.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna har en god representation i samtliga formella organ på lärosätet och har full rösträtt i dessa, vilket borgar för en god möjlighet att ha inflytande på forskarutbildningen. De har möjlighet att ha inflytande både i den lokala forskarmiljön vid forskarutbildningen och centralt på lärosätet. I självvärderingen anges att studierektorn och forskningsadministratören tillsammans har regelbundna möten med doktoranderna inom forskarutbildningen, men att studierektorn inte har tillräcklig tid eller tillräckliga möjligheter att genomföra dessa, vilket bör ses över och åtgärdas.

Doktoranderna har en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Det är positivt att det finns en genomtänkt strategi för hur man säkerställer att industridoktoranderna involveras på institutionen. Att doktorander är utlyfta som en egen grupp i regelbundna medarbetarundersökningar bidrar också positivt till arbetsmiljön.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)