Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Rehabiliteringsteknik - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Bedömargruppen är enig om att forskarutbildningsämnet rehabiliteringsteknik har tillräckliga förutsättningar för den handledande personalens antal och proportion i förhållande till antalet doktorander, samt kompetens och vetenskapliga produktion. Detta bedöms gälla både på kort och på lång sikt. Fortsatt utveckling/meritering av handledare är ett utvecklingsområde. Bedömargruppen har också efter noggrann granskning kommit fram till att forskarutbildningsmiljön har en sådan kvalitet och framför allt kritisk massa, att den kan bedrivas på hög vetenskaplig nivå med goda förutsättningar, och med omfattande samverkan med det omgivande samhället. För att fortsatt kunna säkerställa en kritisk massa och forskarutbildningsmiljöns kvalitet är det av yttersta vikt att fler doktorander rekryteras snarast, samt att handledarna utvecklas och meriterar sig.

Bedömningen är att måluppfyllelsen inom kunskapsformen kunskap och förståelse säkerställs genom dialog, flexibilitet och dokumentation i den individuella studieplanen, trots avsaknaden av obligatoriska kurser. Bedömargruppen rekommenderar ändå obligatoriska kurser i vetenskaplig metod och teori.

När det gäller färdighet och förmåga menar bedömargruppen att forskarutbildningen visar på goda och systematiska arbetssätt, bland annat genom doktorandernas projektdeltagande, vilket borgar för tidhållning och dialog med många grupper. Kommunikation med vetenskapssamhället och samhället i övrigt är vanliga inslag.

Värderingsförmåga och förhållningssätt ingår på ett relevant sätt i forskarutbildningen, men bedömargruppen rekommenderar att införa en obligatorisk etikkurs. En levande diskussion förs i forskningsgruppen.

Jämställdhet bedöms fungera på ett adekvat sätt, med stor aktivitet och en hög medvetenhet. Ett huvudtema för forskarutbildningen (Universal Design) omfattar alla former av jämställdhet.

För uppföljning, åtgärder och återkoppling vill bedömargruppen framhålla den utmärkta hanteringen av de individuella studieplanerna, som systematiskt och kumulativt visar på doktorandens måluppfyllelse. Dessutom finns tydliga processer och riktlinjer framtagna.

Det är bedömargruppens uppfattning att doktoranderna får goda möjligheter att påverka sin utbildning, och att den genomförs i en fysiskt och psykosocialt säker arbetsmiljö. Det är positivt att det görs arbetsmiljöenkäter riktade enbart till doktorander.

Bedömargruppen anser att bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan hanteras på ett bra sätt inom forskarutbildningen i det tillämpade ämnet rehabiliteringsteknik. Det är positivt att det sker karriärplanering för doktoranderna och att man utvecklar formerna för detta.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)