Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Rehabiliteringsteknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Doktoranderna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande genom representation i samtliga beslutande organ som berör fakultetens forskarutbildning. Det finns också doktorandforum för samtliga doktorander två gånger per år.

På individnivå har doktoranderna stort inflytande över hur den egna forskarutbildningen ska utformas. Detta sker i dialog med handledaren och dokumenteras i den individuella studieplanen. Generellt uppfattas detta som ett bra moment ur ett doktorandperspektiv, men i den lilla doktorandgruppen i forskarutbildningsämnet kan man anta att anonymiteten inte kan säkerställas. Vid intervjuerna framkom ändå inte detta som ett problem.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Ytterst ansvarig för doktorandernas fysiska och psykosociala arbetsmiljö är institutionens prefekt. Prefekt, FU-ansvariga, en doktorandrepresentant och forskarutbildningsadministratör har varje månad ett möte för att diskutera forskarutbildningsfrågor. En god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden säkerställs genom riktlinjer för konflikthantering, kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling och långtidssjukskrivning. Det finns praktiska regler som att mötestider ska hållas inom tider som gör det möjligt för föräldrar att hämta sina barn på skola och förskola. Psykosociala skyddsronder genomförs. Medarbetarenkäter genomförs för alla anställda regelbundet med fokus på psykosociala frågor och följs systematiskt upp. Under höstterminen 2018 kommer en kompletterande enkät att skickas ut till institutionens doktorander och industridoktorander. Utifrån bedömningsunderlagen kan bedömargruppen konstatera att de sjukskrivningar som beskrivs under bedömningsområdet Forskarutbildningsmiljö inte har koppling till bristande fysisk och psykosocial arbetsmiljö.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Det är bedömargruppens uppfattning att doktoranderna får goda möjligheter att påverka sin utbildning, och att den genomförs i en fysiskt och psykosocialt säker arbetsmiljö. Det är positivt att det görs arbetsmiljöenkäter riktade bara till doktorander.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)