Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Rehabiliteringsteknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Forskningen är av tillämpad karaktär, vilket skapar förutsättningar för kontakter och nätverk med industri och samhälle. Många doktorander är yrkesverksamma innan de blir doktorander och har därmed egna nätverk utanför akademin. Två tredjedelar av doktoranderna har gått vidare inom akademin, men ofta på andra universitet. De som inte är kvar i akademin jobbar inom kommun eller som egna företagare. Vid slutet av forskarutbildningen diskuteras karriärplanering i samband med handledarmöten och studieplansmöten, även om handledarna anser att man kan bli bättre här. Lärosätet diskuterar därför former för att bli bättre på att stötta doktoranderna i deras karriärplanering.

Det framstår som att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet inom akademin genom ansökningsskrivande, medverkan av doktorander i forskningsprojekt och en möjlighet att konsultera alumner. Det finns ingen systematisk alumnverksamhet, men handledarna anser att den relativt lilla doktorandvolymen gör att de ändå har överblick och kontakt med utexaminerade doktorer. Vidare framstår det som att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet även utanför akademin, genom möjligheter att arbeta inom industrin i projekt, möjligheten att konsultera alumner samt andra informativa evenemang.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan hanteras på ett bra sätt inom forskarutbildningen i det tillämpade ämnet rehabiliteringsteknik. Det är positivt att det sker karriärplanering för doktoranderna och att man utvecklar formerna för detta.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)