Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Litteraturvetenskap - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-03-12
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Litteraturvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Forskarutbildningen i ämnet vid lärosätet är liten, men på de flesta områden välfungerande. Ett utvecklingsområde gäller hur man ska hantera frågan om den kritiska massan, i den händelse antalet doktorander skulle minska. Handledningssituationen och samarbetet mellan doktorander och handledare förefaller fungera väl. Doktoranderna får ett brett litteraturhistoriskt, teoretiskt och metodologiskt kunnande genom kurser både vid lärosätet och nationellt.

Vad gäller examensmålen som rör färdighet och förmåga erbjuds doktoranderna en förberedande högskolepedagogisk kurs. Doktoranderna ges redan från början inte bara möjlighet att undervisa, utan också att handleda. Därför tränas de i hög grad både i att muntligt och skriftligt förmedla sin forskning, och i att stödja andras lärande. Varje doktorand håller dels ett halvtidsseminarium, dels ett slutseminarium med inbjudna externa opponenter. Vid halvtidsseminariet står avhandlingens tema och material, relationen till tidigare forskning, teoretiska ramar och metod i fokus, medan vid slutseminariet diskuteras den färdiga avhandlingen. Dessutom har flera av doktoranderna haft möjlighet att presentera sina avhandlingsprojekt vid internationella och nationella konferenser.

Vad gäller kunskapsformen värderingsförmåga och förhållningssätt så sker inget specifikt, systematiskt arbete med frågan, utan dessa behov anses tillgodosedda genom avhandlingsskrivande, handledning, seminariedeltagande och kursläsning där doktoranderna har dessa faktorer för ögonen. Det förefaller alltså inte genomföras några riktade insatser för att säkerställa måluppfyllelse på den här punkten, men den kan likväl antas vara uppfylld genom de övriga insatser för att kontrollera den vetenskapliga kvaliteten som genomförs.

Arbetet med jämställdhetsintegrering visas i form av arbete med litteraturlistor och rekryteringar av personal. Det finns ett jämställdhetsråd. Arbetet med jämställdhetsintegrering är ett utvecklingsområde anser bedömargruppen.

Bedömargruppen finner att utbildningens innehåll, utformning, genomförande och examination bevakas på ett tillfredsställande sätt. Utbildningen innehåller halvvägs- och slutseminarium med externa granskare. Dessutom innebär de obligatoriska seminarierna möjligheter till att systematiskt följa upp doktorandens arbete. Fakulteten har dessutom som mål att göra en utvärdering vart tredje år med uppföljning av de forskarstuderande.

Doktoranderna engageras i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande i den meningen att de själva erbjuds att bedriva undervisning och genom att de är representerade i de beslutande organen på samtliga nivåer.

Forskarutbildningens samverkan med det omgivande samhället utanför akademin, framstår som särskilt angeläget att beakta.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)