Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Litteraturvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-03-12
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Litteraturvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Institutionen har en livaktig doktorandförening som utser lokala representanter till alla beredande och beslutande organ vid lärosätet. Utförda uppdrag är förlängningsgrundande och i självvärderingen påtalas även värdet för den enskilda doktoranden i form av träning och meriter inför framtida yrkesliv. Doktoranderna finns representerade även i antagningsprocessen och de som undervisar deltar i lärarmöten och kursutveckling. Samtliga förväntas delta i veckovisa personalmöten och planerings- och utbildningsdagar.

Doktoranderna har stora möjligheter att framföra synpunkter på utbildningen. Kurserna utvärderas skriftligt och studierektor återkopplar till lärarna, även om rutinerna för detta som tidigare nämnts behöver förbättras. Synpunkter kan också föras fram via doktorandföreningen. Byte av handledare har skett vid ett fåtal tillfällen och uppfattas som odramatiskt, med formaliserade rutiner.

Doktoranderna uppmuntras också att komma med synpunkter på innehållet i de högre seminarierna, som utgör en viktig del i utbildningen och alltså är poänggivande. Doktorandernas inflytande här kan dock som tidigare berörts tydliggöras och formaliseras. På individnivå kan doktorander också framföra synpunkter vid de erbjudna årliga utvecklingssamtalen med studierektor, något som dock utnyttjas i ganska liten utsträckning.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Den fysiska och psykosociala miljön bland doktoranderna bevakas förutom av ansvarig prefekt även av studierektor för forskarutbildningen och framför allt av handledarna. Även om arbetsmiljön överlag bedöms som god påtalas i självvärderingen att hög arbetsbelastning, stress och vissa ergonomiska besvär förekommer. Sjukskrivningstalen är högre än bland andra kategorier av anställda. En arbetsmiljöundersökning ska genomföras i närtid, vilket bedömarna ser som en bra insats.

Doktoranderna har varit delaktiga i arbetet med självvärderingen, med kommentarer och slutgranskning.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna vid lärosätet är uppenbarligen aktiva när det gäller att påverka sin utbildning, och dialogen med ämnesledningen förefaller fungera väl. Samtidigt ställs höga krav på att doktoranderna tar ett stort eget ansvar för sin utbildning och arbetsbelastning, och många upplever stress. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är ett utvecklingsområde, liksom organiseringen av seminarieverksamheten och återkoppling när det gäller kursinnehåll och kursvärderingar.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)