Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Humanistiska studier med inriktning litteraturvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-03-12
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Litteraturvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet såväl inom som utanför akademin.

Av de elva doktorander som har fullgjort en forskarutbildning i det aktuella ämnet vid lärosätet har nio fått anställning inom akademin. Av dessa nio arbetar åtta som lärare och forskare inom litteraturvetenskap. En anledning till detta resultat som framförs i underlaget är att doktoranderna får nationella och internationella nätverk under loppet av sin forskarutbildning. Detta innebär att de etablerade forskarna inom ämnet bidrar på ett strukturerat sätt till detta nätverkande. Det lyfts även fram att det finns planerade inslag för karriärplanering för doktoranderna, vilket är föredömligt. Möjligheten att gå högskolepedagogiska kurser och att undervisa, även inom lärarutbildningen som är en högst reell karriär för disputerade litteraturvetare, är stor för doktoranderna vilket är gynnsamt ur ett arbetslivsperspektiv.

På vilket sätt forskarutbildningen förbereder för en karriär utanför universitetet framgår inte. Doktoranderna skriver visserligen kulturartiklar men det verkar inte vara något som lärosätet på ett strukturerat sätt understödjer, exempelvis med hjälp av skrivarseminarier, workshoppar eller studiebesök. I självvärderingen nämns att det behövs fler strukturerade arbetssätt för att förbättra doktorandernas förberedelse för ett föränderligt arbetsliv utanför akademin, något som bedömargruppen instämmer i.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Det finns planerade inslag för karriärplanering för doktoranderna, och de får nationella och internationella nätverk under loppet av sin forskarutbildning. Möjligheten att gå högskolepedagogiska kurser och att undervisa, även inom lärarutbildningen som är en högst reell karriär för disputerade litteraturvetare, är stor för doktoranderna vilket är gynnsamt ur ett arbetslivsperspektiv. De senaste årens doktorander från litteraturvetenskap vid lärosätet har etablerat sig väl i den akademiska världen. Ett utvecklingsområde är doktorandernas karriärmöjligheter utanför den akademiska världen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)