Tillbaka till granskningar Spara som favorit

teologi - högskoleexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2019-04-16
Lärosäte: Skandinavisk teologisk högskola
Typ av examen: Högskoleexamen
Ämne: Skandinavisk teologisk högskola - teologi
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

STH har ambitionen att ge en akademisk utbildning med en neopentekostal profil, vilket ska skilja utbildningen från andra utbildningsanordnare. Utbildningen sägs i huvudsak vara användbar för två grupper: De som har tänkt sig att arbeta som församlingsledare och de som är verksamma inom olika samhällsfunktioner (exempelvis lärare och personer verksamma inom media och kommunikation) och som vill skaffa sig teologisk kunskap. Utbildningen ska därför vara grundläggande och ge studenten möjlighet till fortsatt utbildning på kandidatnivå. I dagsläget är det inte möjligt för en student att genomföra hela sin utbildning vid STH om målet är att vara verksam som exempelvis pastor, utan delar av utbildningen måste göras på annat håll. Hur en högskoleexamen med den nu sökta inriktningen och kursutbudet skulle kunna breddas och fördjupas till en kandidatexamen i teologi eller i något annat ämnesområde, vilket betonas i ansökan, framgår dock inte. (Enligt STH:s hemsida inleddes vid årsskiftet 2018/2019 ett samarbete med det amerikanska Southeastern University i Florida, som innebär att STH:s studenter kan avlägga en amerikansk Bachelorexamen som till 75 procent kan bestå av kurser vid STH - vilket motsvarar 135 högskolepoäng som också utgör summan av de kurser som STH:s examensrättsansökan listar på s. 3.)

För att kvalitetssäkra utbildningen ur ett arbetslivsperspektiv deltar STH i form av det parallellt inrättade STH Ledarskapsinstitut dels i s.k. Rådslag som är ett forum för avnämares perspektiv på utbildningen utifrån deras behov, dels i ett mentorsforum till stöd för studenterna. Samarbete finns också med olika trossamfund, där särskilt två trossamfund omnämns: Trosrörelsen och Finlands svenska metodistkyrka. Hur detta konkret tar sig uttryck, och hur utbildningen skulle kunna breddas för att tillmötesgå ytterligare former för anpassning till arbetslivets behov framgår dock inte.

Som påpekats ovan under Huvudområde har den nu sökta utbildningen en generell betoning på historisk orientering, mot bakgrund av dess primära målgrupp bland församlingsarbetare, vilket också betonades vid intervjutillfället. Enligt vår mening skulle utbildningen kunna göras mera attraktiv för utbildningens andra målgrupp med verksamhet inom samhälle och kultur genom att inkludera perspektiv från de teologiska discipliner som studerar hur äldre religiösa traditioner interagerar med vår tids kulturer och samhällen.

Sammantaget anser vi dock med trots ovan nämnda svagheter att utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)