Tillbaka till granskningar Spara som favorit

teologi - högskoleexamen Bedömningsområde: Studenters perspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2019-04-16
Lärosäte: Skandinavisk teologisk högskola
Typ av examen: Högskoleexamen
Ämne: Skandinavisk teologisk högskola - teologi
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studenters perspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen.

Studenterna väljer en studentrepresentant och en ersättare på årsbasis i början av varje hösttermin till lärarmötet och till rådet för disciplinärenden. Studentkåren väljer på årsbasis en adjungerad representant i högskolans styrelse. Utöver dessa tre fora har även studentkåren mindre formella möten med ledningen under terminerna. En studentkår har under hösten 2018 bildats. Det är i dagsläget svårt för kåren att organisera sig och samla studenter eftersom mycket av utbildningen sker på distans samt att kårverksamheten endast pågått under ett halvår. Då studentkåren är så pass ny är det svårt att bedöma dess verksamhet, men det verkar finnas en önskan från studenternas håll och från ledningen att verksamheten ska utvecklas.

Studenterna får i dagsläget mycket individuell handledning och lärarledd tid, något som i stora drag är fördelaktigt för studenterna. Mycket stor anpassning görs efter studenternas förutsättningar gällande bland annat studietakt och att studenternas egna intressen tas i beaktande. Detta kan dock medföra svårigheter för studenter att samarbeta och lära av varandra om de studerar samma kurser men i olika takt. Det blir även en fråga om rättssäker examination när det framgår av kursplanerna att kurserna examineras på olika sätt beroende på om kursen ges på distans, på campus eller ibland även beroende på hur många studenter som antas till kursen.

Kursvärderingar genomförs efter varje avslutad kurs och resultatet tas upp i lärarmötet för genomgång och översyn av kurserna för att fastställa om några riktade insatser måste till. Under intervjudagen togs frågan upp kring möjligheten att lämna anonyma synpunkter på utbildningen, något som ej verkar vara möjligt då den ifyllda utvärderingsmallen skickas via mejl till kansliet vid STH. Det framgick även att resultatet från tidigare kursvärderingar och eventuella åtgärder som genomförts därefter ej presenteras för nya studenter och inte heller hur nya studenter kan ta del av dokumentation av resultat och åtgärder. Ovanstående ser bedömargruppen som något som bör åtgärdas framgent.

Sammantaget är perspektivet trots ovan nämnda svagheter tillfredställande. Studenterna vid STH ges möjlighet att aktivt påverka sin utbildning genom att organisera sig i en studentkår, de ges möjlighet att lämna synpunkter vid kursavslut och är representerade i det forum där kursutvärderingarnas resultat tas upp och utvärderas.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)