Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Umeå universitet
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetslivets perspektiv

Motivering: Utbildningen är användbar och förbereder studenter på ett föränderligt arbetsliv.

Anknytningen till arbetslivet framgår tydligt av ansökan där det beskrivs ett väl utvecklat koncept med klinisk utbildning. Det framgår att det finns ett nära samarbete med utbildningskliniken som bedrivs i Folktandvårdens regi och med Folktandvården i de fyra landstingen/regionerna i Norra regionen, vilket också bekräftas av intervjuerna, där de flesta studenterna kommer för den externa kliniska utbildningen. Av ansökan framgår att det är möjligt att få en klinisk utbildningsplats även i privatpraktik och i Finland. Bedömargruppen anser att grunderna i tandhygienisternas yrkesutövande är lika, oberoende på vilken sektor av arbetsmarknaden man verkar på, varför utbildningen kan anses förbereda studenten på det kommande arbetslivet. Av fyra tänkbara framtida yrkesbanor är verksamhet inom Folktandvården i regionen och forskningen väl tillgodosedda i utbildningen, medan verksamhet inom privat sektor och som egenföretagare tandhygienist inte har någon framträdande plats. Den internationella utblicken innebär också att en större framtida arbetsmarknad kan öppna sig. Med tanke på att egenföretagande och anställning inom den privata tandvården och övriga folktandvårdsorganisationer utgör en stor del av en tänkt arbetsmarknad för tandhygienister bör dock utbildningen se detta som ett utvecklingsområde att orientera om .

Verksamhetsföreträdare från Folktandvården gav intrycket vid intervjuerna att de är nöjda med den nya utbildningen. De uppgav att programmet har visat stor förståelse för arbetslivets önskemål och har kunnat påverka innehållet i utbildningen. De anser att den treåriga utbildningen kommer att förbereda studenterna väl för arbetslivet.

Bedömargruppen anser att den nya treåriga utbildningen förbereder studenterna tillfredsställande till deras framtida yrke, är användbar och kommer att förbereda demför ett föränderligt arbetsliv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)