Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Studenters perspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Umeå universitet
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studenters perspektiv

Motivering: Utbildningen verkar för att studenterna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen.

Det finns studenter i alla organ och nivåer vid Universitetet där utbildningsfrågor diskuteras, vilket framgick från ansökan. Intervjuerna visade däremot att tandhygieniststudenterna i den nuvarande Tandhygienistutbildningen obefintligt deltar i detta arbete. Bedömargruppen uppfattning är att dagens kortare utbildning kan innebära att det är svårt att få engagemang från studenter i ett lärosätes och institutionsperspektiv. Bedömargruppens intryck vid intervjuerna är också att tandhygieniststudenterna kommer något i skymundan vid institutionen i förhållande till tandläkarstudenterna. Detta är något som hela institutionen behöver arbeta med så att alla studenterna känner sig sedda och bekräftade, vilket också kan leda till att tandhygieniststudenterna kan ta plats i olika berednings- och beslutande organ.

I ansökan beskrivs att programmet arbetar systematiskt med kursutvärderingar och programutvärderingar. Bedömargruppen anser att det för utbildningen finns välbeskrivna, strukturerade och systematiska kursutvärderingar , vilket ger en god grund för att detta även kommer att ske i den nya treåriga utbildningen. Det uppgavs också vid intervjuerna att det finns en fortlöpande dialog mellan lärarna och studenterna samt att studenternas synpunkter tillvaratas och att förändring sker då det är möjligt. Detta borgar också för ett gott samarbete med studenterna på program- och kursnivå framöver.

Intervjuerna visade att tandhygieniststudenterna i dag har sin kliniska utbildning isolerad från de andra tandvårdsprogrammen på utbildningskliniken. Bedömargruppen anser att interprofessionellt samarbete gärna kan utvecklas tillsammans med övriga studenterna på institutionen tidigt i utbildningen. Detta kommer också att ge studenterna god förberedelse för det teamsamarbete som sedan sker i den externa kliniska utbildningen.

Sammantaget anser bedömargruppen att utbildningen bedöms vara väl förberedd att ta emot studenter i det treåriga Tandhygienistprogrammet genom att det finns väl etablerade organ, rutiner och lyhördhet för att studenterna ska kunna påverka och utveckla utbildningen. Däremot så behöver institutionen arbeta för att tandhygieniststudenterna ska få en mer framträdande roll i den nya utbildningen i förhållande till andra studentgrupper.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)