Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Jämställdhetsperspektiv

Jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Bedömargruppen anser att jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande, men att jämställdhetsperspektivet med fördel kan tydliggöras i utbildningens styrdokument/kursplaner.

Enligt lärosätets styrdokument ska jämställdhetsperspektivet beaktas i utbildnings- och kursplaner. Programmet beskriver att jämställdhetsperspektiv som enbart fokuserar på biologiskt kön är ett för snävt begrepp. I stället har programmet valt att fokusera på Likabehandling och Människosyn för alla människors rätt att bli behandlade jämställt och med respekt oavsett biologisk, juridisk, social eller känslomässig etikett. Detta bredare synsätt speglas också i vissa kursplaners lärandemål. Av ansökan framgår att utbildningen valt att ha könsneutrala omklädningsrum och att programmet strävar efter att använda könsneutrala exempel i undervisningen. Litteratur/litteraturlistor i övrigt är ännu inte granskade ur ett jämställdhetsperspektiv. Lärosätet ser gärna en jämnare könsfördelning bland lärare och studenter och i ansökan framkommer tankar kring hur mer aktivt arbeta i denna fråga vilket är lovvärt.

Även om jämställdhetsperspektivet framstår som något vagt så anser bedömargruppen perspektivet som tillfredsställande. På ett verksamhetsnära plan beskrivs hur lärosätet arbetar med att integrera jämställdhetsfrågor i utbildningen. Jämställdhetsperspektivet är också synliggjort i vissa kursplaners mål men då framförallt utifrån ett bredare synsätt om likabehandling och alla människors lika värde. Bedömargruppen anser dock att jämställdhetsperspektivet relaterat genus med fördel ska tydliggöras i utbildningens styrdokument/kursplaner. Detta relaterar även till kommentarer ovan avseende att det nya målet kring "mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer" behöver tydliggöras i utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)