Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandhygienistexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2019-02-19
Lärosäte: Malmö universitet
Ämne: Tandhygienistexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar, däremot förbereder utbildningen inte tillräckligt studenter för ett föränderligt arbetsliv

Bedömargruppen anser att utbildningen inte tillräckligt förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv.

Anknytningen till arbetslivet framgår tydligt av ansökan där ett utvecklat koncept med extern klinisk utbildning på Folktandvården beskrivs. Detta förstärks av intervjuerna där representanter för utbildningen, studenterna och verksamheten ger en samstämmig bild av en verksamhet med tydliga mål, en fungerande uppföljning och ett kliniskt relevant innehåll. Detta kommer sannolikt inte att återspeglas i den treåriga utbildningen. Däremot framkommer i såväl ansökan som vid intervjuer att tandhygienistens yrkesroll ska vara inordnad i en hierarki där tandläkaren har det slutliga ansvaret att planera och leda verksamheten i tandvårdsteamet.

Upplägget med en nära samverkan med en verksamhetsutövare, Folktandvården Skåne, innebär en styrka i form av en god organisation, men har också en svaghet i att studenterna endast får se verksamheten hos en arbetsgivare. Fakulteten har inte uppgett någon samverkan med privattandvård eller med egenföretagande tandhygienister. Vid intervjuerna uppgavs att utbildningen inte ger någon orientering om arbetslivet utanför Folktandvården Skåne.

Med tanke på att egenföretagande och anställning inom den privata tandvården och övriga folktandvårdsorganisationer utgör en stor del av en tänkt arbetsmarknad för tandhygienister bör utbildningen utveckla studenternas möjligheter att orientera sig om detta, utöver de programgemensamma arbetsmarknadsdagarna och enstaka auskultationer. Grunderna i tandhygienisternas yrkesutövande är lika, oberoende på vilken sektor av arbetsmarknaden de verkar på, varför utbildningen kan anses förbereda studenten på det kommande arbetslivet, i det korta perspektivet. De brister som bedömargruppen konstaterat tidigare när det gäller området oral hälsa och utvecklingen av tandhygienistens självständighet får dock ses som brister när det gäller det längre perspektivet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)