Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Yrkeslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-02-23
Lärosäte: Högskolan Dalarna
Ämne: Yrkeslärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I både självvärdering och från intervjuer framgår det att lärosätet sedan länge har en etablerad och välutvecklad modell för en nära samverkan med arbetslivet, där Pedagogiskt Utvecklingscentrum Dalarna är navet. Bedömargruppen anser att den här samverkan är en styrka för lärosätet och den bärande basen i samarbetet är VFU, men också andra områden som ingår i samarbetet. Områdena har delvis också beskrivits under andra bedömningsområden i självvärderingen, och bedömargruppen ser att detta är viktigt för en fortsatt utveckling.

Det finns på lärosätet alltså relevant och aktuell samverkan med det omgivande samhället och tre olika projekt som mer specifikt berör yrkeslärarutbildningen och som nämns i den här delen är den yrkesdidaktiska workshopen Digitalt forum för yrkeslärare i Dalarna och ett utvecklingsarbete om VFU. Det är dock inte alla projekt som är helt utvecklade och för bedömargruppen är det oklart hur långt lärosätet kommit i arbetet. Fortsatt finns därför behov av att lärosätet specifikt utvecklar både de forskningsinriktade och mer professionsinriktade samverkansaktiviteterna med avseende på yrkeslärande och yrkeslärarutbildning, så att de fortsatt kan stärka utbildningen ytterligare.

Med utgångspunkt i aktiviteterna som har redovisats anser bedömargruppen att lärosätet ytterligare kan bygga en stark grund för att utbildningen ska vara utformad och genomföras på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. På lärosätet genomförs alumnenkäter där utbildningens användbarhet framgår, vilket också stärks genom återkommande dialoger med verksamheten. Lärosätet menar att det är bland annat resultaten från dessa alumnenkäter som bidrar till att hjälpa studenterna att möta förändringar i arbetslivet. Detta ser bedömargruppen som adekvata och viktiga delar i fortsatt utveckling.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det framgår att relevant och gedigen samverkan sker med det omgivande samhället, och bedömargruppen vill uppmuntra till en fortsatt sådan utveckling.

Ett utvecklingsområde är att mer intensivt och specifikt stärka och utveckla de forskningsinriktade och professionsinriktade aktiviteterna med avseende på yrkeslärande och yrkeslärarutbildning, eftersom de säkerligen också kan stödja den vetenskapliga miljöns utveckling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)