Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Yrkeslärarexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-02-23
Lärosäte: Högskolan Kristianstad
Ämne: Yrkeslärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studenterna vid lärosätet har möjlighet till inflytande och kan vara aktiva på olika sätt. Exempelvis ingår studenter i programrådet där de har möjlighet att lyfta fram synpunkter på utbildningen och kan därmed påverka utbildningens utformning, innehåll och genomförande. Lärosätet använder sitt digitala kursvärderingssystem för att ta tillvara studenternas perspektiv på utbildningen efter varje kurs. Studenterna har även möjlighet att göra kompletterande delkursvärderingar som innehåller både öppna och slutna frågor om kursens upplägg, litteratur och examinationer. Sammanställningar av kursvärderingarna är tillgängliga för både studenter och lärare.

Enligt självvärderingen utformas även uppgifter och examinationer för att varje student ska kunna utföra dem på ett sätt som passar deras eget yrkesämne eller yrkesområde. Undervisande lärare använder också "exit-tickets" där studenterna får ge omedelbar återkoppling på en föreläsning eller ett seminarium.

Lärosätet vill organisera kamratbedömning och ämnesspecifika diskussionsgrupper inom utbildningens ämnesdidaktiska delar, vilket bedömargruppen ser som ett gott exempel.

Sammantaget anser bedömargruppen att studenterna får goda möjligheter att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Studenterna har möjlighet att ta en aktiv roll, främst formellt men även informellt. Genom att bli invalda i programrådet har de möjlighet till formellt inflytande. Studenterna kan också ha en aktiv roll i kursutvecklingen med hjälp av kurs- och delkursvärderingar. Det informella studentinflytandet gäller kontakten mellan lärare och student i undervisningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)