Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Yrkeslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-02-23
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Yrkeslärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Enligt bedömargruppen är utbildningens utformning och genomförande när det gäller arbetsliv och samverkan tillfredsställande. Skälet är att det finns tydliga exempel på nära samverkan mellan lärosätet och arbetslivet genom exempelvis Regionalt utvecklingscentrum, där det sker ett utåtriktat arbete mot skolor i regionen. En nära samverkan mellan lärosätet och arbetslivet sker även genom de yrkeslärare som är adjungerade till utbildningen. De adjungerade lärarna bidrar med aktuell kunskap om skolan in i programmet samtidigt som de är aktiva i sina egna skolors programråd.

Bedömargruppen bedömer att det i självvärderingen framkommer argument för att lärosätet säkerställer att studenterna får beredskap att hantera förändringar i arbetslivet. Det sker exempelvis genom att lärosätet har identifierat utvecklingsområden för all lärarutbildning som håller på att åtgärdas. Exempel på sådana områden är digitalisering, interkulturalitet och flerspråkighet som är aktuella utmaningar och aspekter i det kommande yrkeslivet. Av självvärderingen framgår även att studenterna i slutet av utbildningen genomför ett utvecklingsarbete på den egna VFU-skolan eller arbetsplatsen. Detta utvecklingsarbete bidrar enligt bedömargruppen till att studenterna tränas i att identifiera områden som behöver utvecklas inom skolan och ger beredskap att genomföra sådan verksamhetsutveckling som kommer att vara en del av deras yrkesliv.

Bedömargruppen bedömer att lärosätet har ett tydligt upplägg för den verksamhetsförlagda utbildningen. I två av kurserna inom den verksamhetsförlagda utbildningen organiserar man trepartssamtal, där både lokala lärarutbildare och lärosätet deltar i samtal med studenten. De lokala lärarutbildarnas kompetens kvalitetssäkras genom olika insatser, som terminsträffar och handledarutbildning. Bedömargruppen anser att ett viktigt utvecklingsområde är att fortsätta hitta former för att få fler lokala lärarutbildare från yrkesutbildningarna att gå handledarutbildningen.

Ett utvecklingsområde som lyfts fram i självvärderingen handlar om att lärosätet har slutit ett avtal med skolhuvudmännen som ska bidra till att de mest framstående lärarna ska göras tillgängliga för lärarutbildningen, samtidigt som universitet ska ta mer ansvar för deras kompetensutveckling. Detta ser bedömargruppen som ett gott exempel på en god samverkan med arbetslivet som kan komma studenterna till del.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Enligt bedömargruppen samverkar lärosätet på ett tillfredsställande sätt med huvudmän och verksamma yrkeslärare för att utveckla utbildningen, hålla den uppdaterad och säkerställa att utbildningen tydliggör de krav och förväntningar som arbetslivet ställer på en yrkeslärare. I två av kurserna inom den verksamhetsförlagda utbildningen organiserar man trepartssamtal, där både lokala lärarutbildare och lärosätet deltar i samtal med studenten. De lokala lärarutbildarnas kompetens kvalitetssäkras genom olika insatser, som terminsträffar och handledarutbildning. Ett utvecklingsområde som bedömargruppen anser är viktigt är att fortsätta hitta former för att få fler lokala lärarutbildare från yrkesutbildningarna att gå handledarutbildning.

Ett utvecklingsområde som lyfts fram i självvärderingen handlar om att lärosätet har slutit ett avtal med skolhuvudmännen som ska bidra till att de mest framstående lärarna ska göras tillgängliga för lärarutbildningen samtidigt som universitet ska ta mer ansvar för deras kompetensutveckling. Det anser bedömargruppen är ett gott exempel på en god samverkan med arbetslivet som kan komma studenterna till del.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)