Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Yrkeslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-02-23
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Ämne: Yrkeslärarexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen bedömer att det i självvärderingen framkommer argument för att lärosätet säkerställer att studenterna får beredskap att hantera förändringar i arbetslivet. Det sker exempelvis genom att studenterna uppmärksammas på det mångkulturella klassrummet liksom att digitalisering finns med som kursinnehåll i flera av programmets kurser.

Lärosätet samverkar med det omgivande samhället genom regionalt utvecklingscentrum (RUC) som hanterar samverkan med regionens skolhuvudmän och uppdrag via Skolverket. Nämnden för lärarutbildningen stödjer även 22 skolrelaterade nätverk som leds av universitetets lärarutbildare. Ett av dessa fungerar som en mötesplats för yrkeslärare och lärare och forskare på programmet.

I självvärderingen och intervjuerna framgår att lärosätet ger studenterna kunskap om hur arbetsplatsförlagt lärande (APL) organiseras och hur elevers kunskaper under APL kan bedömas. Vidare bedöms lärosätet ha ett tydligt upplägg för VFU:n med en tydlig systematik, både inför den första kursen och senare med uppföljning. Under VFU får studenterna placeringar på flera skolor, för att de ska få erfarenheter från både ungdomsgymnasial utbildning och vuxenutbildning. Handledarnas kompetens kvalitetssäkras genom handledarutbildning och en årlig yrkeslärarkonferens som inbjuder till samverkan mellan studenter, lärarutbildare och handledare. Lärosätet verkar även för att alla handledare ska genomgå handledarutbildningen.

Av självvärderingen framgår att lärosätet har en internationaliseringsprofil, vilket bidragit till att satsningar gjorts. Det finns en strävan på programmet att koppla samman VFU utomlands med de samarbeten som redan finns upprättade, vilket bedömargruppen vill lyfta som ett lovvärt initiativ.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Enligt självvärderingen säkerställer lärosätet att studenterna har beredskap för att hantera förändringar i arbetslivet genom kursinnehåll om bland annat digitalisering och det mångkulturella klassrummet. Man har relevant samverkan med det omgivande samhället, framför allt genom det regionala utvecklingscentrumet. Lärosätet samverkar även på ett relevant sätt med VFU-skolor och handledare för att säkerställa utbildningens professions- och arbetslivsanknytning. Bedömargruppen vill särskilt lyfta initiativet att öka möjligheterna för studenterna att göra VFU utomlands.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)