Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Naturvetenskap med inriktning kemi, analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och stå i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort sikt och möjligen på lång sikt.

Av lärosätets självvärdering och bifogat material, framgår att det finns nio antagna doktorander i forskarutbildningsämnet analytisk kemi. Av dessa doktorander har alla, utom en industridoktorand, doktorandanställning. Varje doktorand har en examinator som inte är direkt knuten till forskargruppen, en huvudhandledare och minst en biträdande handledare. Enligt självvärderingen finns det sex aktiva handledare inom ämnet analytisk kemi. Vid närmare betraktande framgår det dock att endast tre av dessa är möjliga handledare inom just forskarutbildningsämnet analytisk kemi: två professorer (män) och en biträdande universitetslektor (kvinna). Både ålder och meritering hos dessa handledare är ojämnt spridda. Den äldre, seniora professorn, har en imponerande vetenskaplig kompetens och meriteringar som dragit till sig stora externa anslag under åren. Samtidigt har de två yngre handledarna mer begränsad vetenskaplig meritering och mindre externa medel. Den formella pedagogiska kompetensen är också ojämn. En av handledarna har tagit samtliga kurser i universitetets obligatoriska pedagogiska program, medan den andra handledaren i princip inte har tagit någon av dem.

De tre handledarna är aktiva forskare inom ett mycket smalt ämnesområde inom analytisk kemi: avbildning av enskilda celler för att förstå biologiska processer på molekylär nivå samt elektrokemiska mätmetoder för att kunna följa reaktioner in-situ i celler. Den seniora professorn har en imponerande vetenskaplig publicering inom området vilket innebär att personalen därmed har tillräcklig kompetens i den specialiserade inriktningen som forskarutbildningsämnet omfattar. Bedömarna menar därför att för närvarande är bredd och djup tillräckliga för att vara en god grund för en effektiv och framgångsrik forskarutbildning, men menar samtidigt att lärosätet redan nu bör tänka mer konkret på att utarbeta en rekryteringsplan.

Antalet doktorander per huvudhandledare är ojämnt fördelade, eftersom sex av de nio aktiva doktoranderna handleds av den seniora professorn. Huvudhandledarskapet för de övriga tre doktoranderna fördelas mellan de övriga två handledarna samt en lektor från divisionen atmosfärvetenskap. Av intervjun med ledningen framgår att skälet till obalansen är att den seniora professorn drar till sig mycket mer externa forskarmedel jämfört med de övriga två handledarna. Institutionen tillämpar sedan ett antal år en medfinansieringspolicy som täcker 20 - 40 procents finansiering av doktorandtjänster. Av självvärderingen framgår att institutionen ser denna policy som ett viktigt verktyg för att värna om en god miljö för forskarutbildningen. Vid intervjun med ledningen framkom dock att även när medfinansieringspolicyn tillämpas, måste externa medel finnas som en bottenplatta vid nyrekrytering av en doktorand. Under intervjun med doktoranderna frågade bedömarna särskilt om de ansåg sig få tillräckligt handledarstöd. Doktoranderna ansåg att de får tillräckligt med stöd trots den ojämna fördelningen av handledarskap.

Bedömarna anser dock att situationen är sårbar eftersom en huvudhandledare, förutom att vara huvudhandledare för så många som sex doktorander, också är biträdande handledare för ett ytterligare ett par doktorander, samt har ett stort antal förtroendeuppdrag. Bedömarna menar att ett sätt att motverka den typen av obalanser inför framtiden skulle kunna vara att vikta medfinansierings-policyn så att mer av medlen tillfaller en yngre förmåga som ledningen tror har potential för framtida externa anslag. Bedömarna rekommenderar också lärosätet att inför framtiden bredda specialiseringen inom forskningsområdet för att öka möjligheterna på arbetsmarknaden hos de färdiga doktoranderna. Under intervjun med ledningen framkom att det för närvarande inte är aktuellt med någon rekryteringsplan eftersom man vill avvakta kostnaderna för en ny byggnation för att härbärgera institutionen 2023.

Bedömargruppen anser att en plan för rekrytering av personal med långsiktig kompetensförsörjning för framtiden redan nu bör utarbetas där man ser till att huvudhandledarskapen för doktoranderna fördelas mera jämnt. Bedömarna menar också att man i samband med arbetet av en mer långsiktig kompetensförsörjningsplan bör analysera möjligheterna att på ett bra sätt, i viss utsträckning, bredda specialiseringen inom forskarutbildningsämnet analytisk kemi.

Bedömningen har gjorts utifrån självvärdering, allmän studieplan, tabellbilagor och intervjuer med företrädare för lärosätet.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen i den aktuella miljön har sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Av lärosätets självvärdering framgår att analytisk kemi befinner sig inom forskarutbildningsämnet naturvetenskap med inriktning mot kemi. Den examen som doktoranderna får efter avslutad forskarutbildning är Doctor (Licenciate) of Philosophy in Natural Science with specialisation in Chemistry. Institutionen för kemi och molekylärbiologi är uppdelad i 45 forskargrupper, som i sin tur är indelade i fem divisioner där analytisk kemi ingår i en av divisionerna tillsammans med fysikalisk och oorganisk kemi.

Bedömarna menar att det framgår både av självvärderingen samt av handledares och doktoranders publikationslistor att forskningsmiljön på lärosätet har en hög vetenskaplig nivå. Dessutom finns sammantaget bra förutsättningar för en god forskarutbildningsmiljö inom analytisk kemi genom institutionens uppbyggnad i divisioner med god tillgång till modern forskningsutrustning och infrastruktur i kombination med den höga graden av externa forskningsmedel. Forskningen inom forskarutbildningsämnet är fokuserad på avbildning och mätningar på molekylär nivå vilket kräver mycket avancerade instrument. Sådana instrument finns på plats med serviceavtal, vilket är en stor fördel för doktoranderna enligt intervjun med lärosätet, något som bedömarna instämmer i.

Doktoranderna i analytisk kemi har gruppmöten i princip varje vecka där doktorandernas arbeten diskuteras och där fortsatt arbete planeras för den allra närmaste tiden. Ungefär en gång i månaden sammanstrålar handledarnas doktorander för att presentera och diskutera sina månatliga framsteg med varandra. Före pandemin gav lärosätet egna seminarier i analytisk kemi med stark internationell prägel. Nu deltar doktoranderna regelbundet i internationella möten och workshoppar i presentations-förmåga. Institutionen i sin helhet ger en veckolång seminarieserie fokuserad ämnesmässigt på kemi/kemiteknik tillsammans med Chalmers tekniska högskola. Doktoranderna uppmanas att delta i dessa workshoppar och i liknande seminarieserier tillsammans med den medicinska fakulteten med fokus mot livsvetenskaperna för att bredda sin kompetens. Doktorandgruppen är internationell. Engelska, som är handledarens modersmål, är även doktorandernas arbetsspråk.

Bedömarna menar sammantaget att utifrån självvärderingen, den allmänna studieplanen och intervjuerna, är forskarutbildningsmiljön väl utformad och genomtänkt av lärosätet och institutionen. Forskningen bedrivs inom ett ganska smalt område av analytisk kemi men på en mycket hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Den samlade bedömningen av personalens förutsättningar på kort sikt är att de är tillfredsställande. De nuvarande handledarna och deras sammantagna vetenskapliga kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och medelkort sikt. Bedömarna menar dock att en rekryteringsplan behöver tas fram, helst före inflyttningen i den nya byggnaden 2023, för att garantera att den kortsiktiga bedömningen också kommer att kunna gälla mer långsiktigt efter det att nuvarande seniora forskare pensionerats. Den planeringen bör även innehålla en strategi för att successivt bättre kunna balansera fördelningen av doktorander på handledarna samt för att bredda specialiseringen av forskarutbildningsämnet.

Av underlaget framgår att forskarutbildningsmiljön är tillfredsställande och att kvalitetssäkring sker på olika nivåer vid lärosätet. Forskningen har hög kvalitet och omfattning. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället nationellt och i särskilt hög grad internationellt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)