Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi, analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Enligt självutvärderingen ingår utbildningen i analytisk kemi i forskarutbildningsämnet kemi tillsammans med inriktningarna biokemi, fysikalisk kemi, materialvetenskap och kemididaktik. Analytisk kemi har fokus på separationsvetenskap med särskild vikt på teori. För tillfället finns inom analytisk kemi bara en doktorand som startade hösten 2020.

I självvärderingen framhävs deltagande i olika projekt med näringslivet, och institutionen har sedan flera år ett samarbete med AstraZeneca för att utveckla mer miljövänliga metoder. Under intervjuerna framkom att doktoranderna under senare delar av sin utbildning till viss del har deltagit i näringslivs?samarbeten. Doktoranderna har god tillgång till analytisk instrumentering inom främst kromatografi, som är den vanligaste analytiska tekniken inom läkemedelsindustrin, vilket ger bra förutsättningar för framtida anställningar. Att utbildningen i analytisk kemi ingår som en del i ett större sammanhang är viktigt eftersom det finns endast en doktorand i analytisk kemi i dagsläget. Här anges i själv-värderingen forskarskolan NT som en viktig garant för att erbjuda en mer hållbar struktur för utbildningen genom att ge tillgång till en större forskningsmiljö och kontakter med andra doktorander. Den lilla forskningsmiljön uppmuntrar doktoranderna till att själva bygga nätverk vilket bedömarna anser är nyttigt inför kommande arbetsliv. Dock finns stor risk att den vetenskapliga diskussionen blir för begränsad menar bedömarna, och intervjuerna visar att handledarna till viss del behöver ersätta andra doktorander som bollplank i diskussionen.

Det finns inga obligatoriska kurser för studenter i analytisk kemi. Ett skäl till det är, enligt intervjuerna, att den allmänna studieplanen är skriven för de fem olika kemiområdena. Dock saknas generella kurser som etik och vetenskapsfilosofi, vilket borde vara aktuellt för alla kemiämnen. Det är en svaghet i utbildningen anser bedömarna. Avancerade forskarutbildningskurser erbjuds inte i någon större utsträckning, och doktoranderna får här själva söka sig till andra lärosäten. Risken är att doktoranderna inte får tillräckligt djup inom analytisk kemi, eftersom obligatoriska kurser inom området saknas menar bedömarna.

Självvärderingen och intervjuerna vittnar om att både tidigare doktorander och den nuvarande doktoranden undervisar på grundutbildningen och får träning i att exempelvis göra säkerhetsgenom-gångar för arbete på laboratorium. Här ges också möjligheter till träning i problemlösning, exempelvis med instrument som doktoranden inte normalt arbetar med. Ytterligare träning i mjukare värden som självreflektion erbjuds inom kurspaketet CTRIVE (Competence Development Tools for Research: Intellectual Value Enchancement) som både doktorander och forskare kan ta del av. Detta kan öka möjligheter till anställningar för framtida doktorander om doktoranderna väljer att delta enligt bedömarna.

Av intervjuerna framkom att ingen av de tidigare doktoranderna har fått möjlighet till utbyte utomlands, utom för kortare kurstillfällen. Med tanke på att handledarna har internationella nätverk, borde dessa kunna användas till att underlätta doktorandernas möjligheter till studier utomlands och på så sätt bättre förbereda sig för den framtida arbetsmarknaden, menar bedömarna.

Fokus på hållbarhet inom analytisk kemi skulle kunna bidra till att doktoranderna får en utbildning som kommer att efterfrågas ännu mer i framtiden. Dock framgick av intervjuerna att den nuvarande doktoranden och tidigare doktorander inte hade deltagit i projektet Pro2Be som arbetar med separationsteknik för biooljor. Detta projekt sköts av handledare. Att möjliggöra för doktoranderna att ingå i projektet skulle kunna leda till att höja doktorandernas attraktivitet på arbetsmarknaden, menar bedömarna.

Analytiska kemister med kunnande inom vanliga tekniker som kromatografi bör har goda möjligheter att få bra anställningar efter avslutad examen anser bedömarna. Det finns formell alumnverksamhet, institutionen har kontakter med de två doktorander som disputerat de senaste fem åren. Dessa två doktorander har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter, och av de åtta tidigare doktoranderna är de flesta aktiva inom industrin.

Bedömningen baseras på självvärderingen, den allmänna och individuella studieplanen samt på intervjuer med företrädare för lärosätet och doktorander.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Forskarutbildningen i analytisk kemi ges inom den relativt lilla forskarmiljön kemi med fokus på teoretisk separationsmetodik. En förbättring av utbildningen skulle kunna åstadkommas genom att forskarutbildningskurser i analytisk kemi och kursen i etik görs obligatoriska. Analytiska kemister med kunnande inom vanliga tekniker som kromatografi är efterfrågade och majoriteten av de tidigare doktoranderna har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)