Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Det finns ett adekvat antal handledare i förhållande till antalet doktorander inom forskarutbildnings-ämnet analytisk kemi. Från självvärderingen och annat tillhandahållet material framgår att det i ämnet finns elva handledare, varav åtta har anställning vid Lunds universitet. Sju doktorander är antagna varav sex är aktiva. Fem av dessa har huvudhandledare vid kemiska institutionen, analytisk kemi, en har huvudhandledare vid kemiska institutionen, oorganisk kemi, samt biträdande handledare vid analytisk kemi. Alla doktorander har minst en biträdande handledare. Antalet doktorander per huvudhandledare varierar mellan en och fyra, vilket bedöms ge goda förutsättningar för adekvat handledning.

Baserat på självvärdering och bifogade publikationslistor bedöms handledarna ha hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens inom doktorandernas forskningsområden. Alla huvudhandledare har docentkompetens och alla handledare har tagit en pedagogisk grundkurs och handledarkurs för forskarutbildningen. Samtliga handledare erbjuds kontinuerlig kompetensutveckling. De bifogade publikationslistorna visar på en hög vetenskaplig produktion med omfattande publicering i välrenommerade tidskrifter.

Enligt självvärderingen har forskningsområdet genomgått en generationsväxling. En professor inom elektroanalytisk kemi har slutat och området har tappat betydelse. I stället har det skett en förstärkning inom masspektrometri med fokus på metabolomik. Åldersstrukturen bedöms i dagsläget vara väl balanserad och det finns en god struktur för kompetensbaserad rekrytering.

Forskningen finansieras i hög grad via externa anslag. För att säkerställa långsiktigt hållbar finansiering fokuserar forskningen på två utvalda styrkeområden: grön analytisk kemi och metabolomik. Detta bedöms bidra till en långsiktigt god finansiering och kompetensförsörjning.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Självvärderingen visar att forskarutbildningen bedrivs i en forskningsmiljö som är lämplig för ändamålet. Analytisk kemi är en del av Centrum för analys och syntes (CAS) vid kemiska institutionen som är en del av Kemicentrum (BMC) - lärosätets nav för undervisning och forskning inom kemi och kemiteknik. Forskningen inom analytisk kemi har för närvarande fokus på grön analytisk kemi och metabolomik. Det förekommer omfattande forskningssamarbeten inom Kemicentrum, både inom och över disciplingränserna, till exempel inom ramen för Lunds tekniska högskola (LTH) och Centrum för tillämpade biovetenskaper (CALS).

Inom ramen för dessa forskningsnätverk anordnas seminarieserier och workshoppar där doktoranderna i respektive nätverk aktivt deltar genom att presentera sin forskning samt diskutera egen och andra doktoranders forskning. Samarbeten mellan doktoranderna och sampublikationer uppmuntras. Doktoranderna sammansvetsas genom en rad sociala aktiviteter. Sammantaget bedöms forskningsmiljön vara rik på möjligheter men samtidigt krävande. Bedömargruppen menar att det är viktigt att doktoranderna får hjälp att finna god balans mellan de olika delarna av forskarutbildningen samt mellan arbete och fritid.

Baserat på självvärderingen och de bilagda publikationslistorna bedöms samtliga handledare vara forskningsaktiva och bedriva forskning på internationellt hög nivå. Forskningen inbegriper både forskning av grundläggande karaktär och tillämpad forskning. Det förefaller finnas ett väl utvecklat samarbete med andra institutioner inom lärosätet, inom landet och internationellt. Det förefaller även förekomma ett omfattande samarbete med näringslivet.

Det finns en klar struktur för forskarutbildningen vid Kemicentrum, kemiska institutionen och CAS. Kopplat till Kemicentrum finns en 2-årig forskarskola. Förutom att träna doktorandernas generella kompetenser bedöms forskarskolan utveckla sociala förmågor och lägga grunden till en god gruppkänsla.

Den nuvarande doktorandgruppen har en internationell mångfald, de flesta doktorander har rekryterats från utlandet. Engelska är arbetsspråket. Av intervjuerna framgick att denna mångfald mestadels ses som en tillgång. Det framgick även att rörligheten i motsatt riktning är begränsad, även om visst utbyte med Köpenhamnsregionen förekommer. Bedömargruppen menar att internationellt forskningsutbyte är mycket givande för doktorandens professionella och personliga utveckling och därför bör uppmuntras.

Av självvärderingen och intervjuerna framgår att lärosätet har en god forskningsinfrastruktur och experimentell miljö.

Slutligen noterar bedömargruppen med tillfredställelse att det av både självvärderingen och intervjuerna framgår att det finns en holistisk syn på forskarutbildningen och att begreppet doktorandmognad används för att förklara och förankra alla de färdigheter som behöver tränas inom doktorandutbildningen och som krävs för att bli en god forskare. Förutsättningarna bedöms därmed vara goda för att uppnå kunskaps- och färdighetsmålen inom forskarutbildningen.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Den samlade bedömningen när det gäller förutsättningar är att dessa är tillfredsställande. Handledarna har tillräcklig kompetens som forskare och har adekvat utbildning för att handleda i forskarutbildningen. Det finns en balans mellan pensionsavgångar och nyrekryteringar.

Det finns ett uttalat fokus på ett par styrkeområden inom analytisk kemi, vilket bedöms kunna leda till en långsiktigt god finansiering och kompetensförsörjning. Forskningen har tillräcklig kvalitet och omfattning och är internationellt konkurrenskraftig.

Lärosätet har en aktiv och ambitiös forskningsmiljö inom analytisk kemi och en god forsknings-infrastruktur. Det finns en övergripande plan för forskarutbildningen som är väl förankrad i doktorandgruppen. Det förekommer omfattande samarbete med andra institutioner på universitetet, inom landet och internationellt. Det förekommer även relevant samverkan med näringslivet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)