Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Båda bedömningsgrunderna Personal och Forskarutbildningsmiljö håller tillräckligt hög nivå och omfattning för att säkerställa en god forskarutbildning. Analytisk kemi, som är ett relativt litet ämne vid Stockholms universitet sett till antalet doktorander, bedrivs i en tillfredsställande forskarutbildnings-miljö där doktoranderna får goda möjligheter att utvecklas som forskare. Handledarkompetensen är god och står i proportion till antalet doktorander. Bedömarna anser att en ny professor skulle innebära ett stort tillskott till verksamheten och ha stor betydelse för utbildningens forskningsinriktning och nationella profil.

Samtliga bedömningsgrunderna inom bedömningsområdet Utformning, genomförande och resultat bedöms som tillfredsställande och håller tillräckligt hög nivå och omfattning för att säkerställa en god forskarutbildning. Utbildningen ger en bred och djup förståelse av både ämnet analytisk kemi och de metoder som används inom ämnet. Doktoranderna lär sig att planera genom handledarnas återkoppling, men även genom de milstolpar som finns genom hela utbildningen. Utbildningen ger också doktoranderna omfattande möjligheter att träna både muntlig och skriftlig kommunikation samt att stödja andras lärande både inom och utom akademin. Vetenskaplig redlighet, kritiskt tänkande och etiska bedömningar lärs ut till doktoranderna bland annat med hjälp av obligatoriska kurser men också genom olika moment i utbildningen, exempelvis publiceringsetik i samband med artikel-skrivande. Alla nyantagna doktorander får också en säkerhetsutbildning, för att lära sig att arbeta säkert i laboratorier. Ett jämställdhetsperspektiv beaktas i utbildningen. En arbetsgrupp har till uppgift att införa ett mentorsprogram för kvinnliga doktorander och post docs med början 2021 för att stödja kvinnliga kemister i deras studier och karriärval. Lärosätet redovisar också åtgärder som säkerställer utbildningens kvalitet genom uppföljning, åtgärder och återkoppling. Bedömarna ser positivt på att lärosätet kommer att införa en elektronisk individuell studieplan som bör kunna underlätta arbetet med dokumentation och synliggöra progressionen.

Doktoranden får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande genom medarbetarsamtal och doktorandråd. En medarbetarenkät visade att doktoranderna var nöjda med handledningen och arbetsmiljön. Utbildningen i analytisk kemi visar på en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Forskarutbildningen i analytisk kemi ges inom den internationella forskarmiljön vid institutionen för material- och miljökemi (MMK) och har ett fokus på masspektrometri med projekt inom läkemedel, miljö, hälsa och biologi. I utbildningen ingår flera obligatoriska kurser som är relevanta för området, och undervisning på grundnivå bidrar till att doktoranderna når målen för utbildningen. Med möjligheter till kurser i de mjukare kompetenserna som ledarskap och konflikthantering skulle utbildningen kunna förbättras ytterligare. Efterfrågan på analytiska kemister är hög för närvarande, och majoriteten av de tidigare doktoranderna har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)