Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Det finns sex aktiva doktorander nu på forskarutbildningen i analytisk kemi. Enligt självvärderingen genomförs utvecklingssamtal en gång per år med den som är ämnesansvarig. Av självvärderingen framgår att doktoranden har möjlighet att påverka sin egen utbildning genom val av kurser och eventuella konferenser samt att få stöd till att söka stipendier, vilket bekräftades av intervjuerna. För att kunna utveckla utbildningens innehåll mer generellt, finns ett doktorandråd som träffas cirka en gång per månad där just nu en representant från analytisk kemi finns med. Av självvärderingen framgår att en medarbetarenkät genomfördes 2020 där doktoranderna vid institutionen för material- och miljökemi (MMK) var positiva till alla delar av utbildningen. De förbättringar doktoranderna önskade var förtydliganden inom introduktionen till institutionen och arbetsplatsen, vilket doktorand-rådet har fått i uppdrag att sammanställa.

De sex doktoranderna inom analytisk kemi har tillgång till den större forskarmiljön inom MMK, där de också har sina instrument. Vid intervjuerna beskrivs att introduceringen av analytisk kemi in i MMK blev lyckad genom bra information och studenterna känner sig välkomna. Tillgången till avancerad utrustning för doktorandstudierna beskrivs som god enligt intervjuerna.

Utbildningen säkerställer också en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Enligt självvärderingen har doktoranderna en god fysisk arbetsmiljö med möjlighet att själv påverka den egna arbetsplatsens utformning. Vid intervjuerna framkom att även tillgången till att få hjälp och support vid behov ansågs vara god. Av intervjuerna framgår att det är en utmaning att få anslag för att anställa fler doktorander vilket påverkar belastningen på de nuvarande doktoranderna när det gäller institutionstjänstgöring, anser bedömarna.

Ett speciellt medarbetarsamtal kopplat till arbetsmiljön genomförs en gång per år med den som är ämnesansvarig. Det finns möjligheter att få hjälp med stressrelaterade problem via företagshälsan, till exempel via fria samtal. Alla doktorander har också tillgång till friskvårdsbidrag och närhet till en sporthall. Självvärderingen beskriver att doktorandrådet anordnar sociala aktiviteter som bidrar till doktorandtrivseln vilket bekräftades under intervjuerna.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranden får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande genom medarbetarsamtal och doktorandråd. En medarbetarenkät visade att doktoranderna var nöjda med handledningen och arbetsmiljön. Utbildningen i analytisk kemi visar på en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)