Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Enligt den allmänna studieplanen antas doktorander vid Stockholms universitet i analytisk kemi till ett General study programme for PhD-studies in Analytical Chemistry. Antagningen ska i huvudsak göras till utbildning som avslutas med doktorsexamen. Det finns möjligheter att avlägga licentiatexamen i analytisk kemi, men enligt självvärderingen, har detta inte gjorts under de tretton senaste åren och inga speciella licentiatplatser utlyses. I självvärderingen framgår att det för närvarande är sex doktorander inskrivna på analytisk kemi.

Bedömarna anser att forskarutbildningsämnet nu verkar ha hamnat i en bra inkluderande miljö med god samverkan och god förståelse för ämnets vikt och kvalitet. Personal fördelas mellan institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) och institutionen för material- och miljökemi (MMK) även på doktorandsidan. Det är bedömarnas intryck att denna samverkan verkar fungera bra. Enligt självvärderingen har institutionen nyligen rekryterat både en lektor och en professor, men vid intervjuerna framkom att det har varit förseningar i rekryteringen av professorn. Men trots förseningen finns det exempel på flera lyckade rekryteringar av yngre lärare och forskare under de senaste åren, menar bedömarna.

Bedömarna menar att trots flera och omfattande organisatoriska omstruktureringar av forskar-utbildningsämnet, finns det en god handledarkompetens, resurser i övrigt har också i mångt och mycket kunnat behållas. Varje doktorand har en huvudhandledare och minst en, ofta två, biträdande handledare. Det senare förhållandet kan bli aktuellt för att tillgodose en viss specialkompetens inom avhandlingsområdet. Mer specifikt anser bedömargruppen att antalet tillgängliga handledare (totalt tio till antalet, alla disputerade, varav fem är professorer och tre är docenter) inom forskningsutbildnings-ämnet står i proportion till forskarutbildningsvolymen och det låga antalet doktorander. Bedömarna menar att det därför borde finnas utrymme för fler rekryteringar här (om ekonomin tillåter).

Av självvärderingen framgår att 40 procent av arbetstiden är avsatt för att bedriva egen forskning och vidareutbildning för lärare och handledare. I dagsläget är det dock otydligt för bedömarna om alla handledare har genomgått adekvat handledarutbildning. Bedömarna menar därför att den kontinuerliga pedagogiska utvecklingen för handledarna bör underlättas och säkerställas för att framtidssäkra utbildningens kvalitet.

Bedömarna anser att det tillskott som en ny professor innebär kommer att ha stor betydelse för forskarutbildningens forskningsinriktning och nationella profil. På sikt skulle det kunna vara en fördel för ämnet att samlas vid MMK, vilket framgick av intervjuerna med både doktoranderna och ledningen.

Bedömningen har gjorts utifrån självvärderingen, den allmänna studieplanen, tabellbilagorna och intervjuerna med företrädare för lärosätet och med doktorander.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Stockholms universitet har antagning till utbildning på forskarnivå i analytisk kemi. Enligt självvärderingen ingår forskarutbildningen i analytisk kemi, med sex doktorander, i den större internationella forskarmiljön MMK (material och miljökemi) som totalt har cirka 50 doktorander.

Som bedömarna redan har nämnt verkar forskarutbildningsämnet, efter flera omorganisationer, nu ha hamnat i en bra inkluderande miljö med god samverkan och förståelse för ämnets vikt och kvaliteter. Förutsättningarna för doktorandernas möjlighet att utvecklas som forskare inom attraktiva tillämpningsområden, som miljöanalys och läkemedelsforskning, är goda, och befintlig infrastruktur och handledningsresurser är väl anpassade efter storleken på ämnet. Strategiska investeringar i mer avancerad utrustning och nyrekryteringar av yngre forskare har skett på senare tid, något som också bör göra den analytiska kemin vid lärosätet fortsatt attraktivt som forskarutbildningsmiljö, menar bedömarna. Utifrån självvärderingen och kompletterande intervjuer får bedömarna intrycket att forskarutbildningsmiljön sammantaget verkar väl utformad och genomtänkt av lärosätet och institutionen. Forskningen bedrivs inom ett brett område av analytisk kemi på acceptabel vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar.

I självvärderingen framkommer att doktoranderna inkluderas tidigt i handledarnas befintliga nationella och internationella nätverk. Självvärderingen ger exempel på en doktorand som har tillbringat en tid på ett universitet i USA, men framförallt får bedömarna intrycket att de internationella kontakterna främst berikas av internationella studenter som kommer till Stockholm för att studera. Doktorandernas samverkan med det övriga samhället sker, enligt självvärderingen, framförallt genom deras egna forskningsprojekt. Lärosätet ger flera exempel på sådana samarbeten med både myndigheter och företag. Inom ramen för utbildningen ska doktoranderna presentera sin forskning i nationella och internationella sammanhang. Några exempel ges på både svenska och internationella fora. Bedömarna menar att forskarutbildningsämnet skulle vinna på en närmare samverkan med industrin i regionen, exempelvis Biotech och Pharma, möjligen inom området hållbar utveckling. Detta skulle ytterligare kunna förankra de nyare inriktningarna inom forskarutbildningsämnet i aktuella viktiga samhällsrelevanta tillämpningar.

Bedömningen har gjorts utifrån självvärderingen, tabellbilagorna och intervjuer med företrädare för lärosätet.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Båda bedömningsgrunderna Personal och Forskarutbildningsmiljö håller tillräckligt hög nivå och omfattning för att säkerställa en god forskarutbildning. Analytisk kemi, som är ett relativt litet ämne vid Stockholms universitet sett till antalet doktorander, bedrivs i en tillfredsställande forskarutbildnings-miljö där doktoranderna får goda möjligheter att utvecklas som forskare. Handledarkompetensen är god och står i proportion till antalet doktorander. Bedömarna anser att en ny professor skulle innebära ett stort tillskott till verksamheten och ha stor betydelse för utbildningens forskningsinriktning och nationella profil.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)