Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Det finns en bredd av projekt inom läkemedel, miljö, hälsa och biologi genom olika samarbeten med företag och andra universitet. Den analytiska kemin fokuserar på utveckling av tekniker och metoder och ger därmed bra träning inför att arbeta med analytisk kemi på olika typer av arbetsplatser såsom kemiföretag eller myndigheter. Under intervjuerna framkom också att institutionen planerar en kurs i analytisk kemi inom Mastersprogrammet Sustainable Chemistry, vilket ytterligare skulle kunna förstärka doktorandernas utbildning. Skälet är att många industrier kommer behöva arbeta mycket med att göra tillverkningen mer miljövänlig och därmed också anpassa sina analytiska metoder i större utsträckning än vad som görs i dag.

Doktoranderna har tillgång till analytisk instrumentering, framför allt inom kromatografi och masspektrometri. Under intervjuerna framkom att det finns en särskilt tillsatt applikationskemist på institutionen som ansvarar för masspektrometrin vilket kan leda till mindre stress för doktoranden eftersom instrumenten hålls i drift. Möjligheter till träning i hantering av instrumentproblem är en viktig del i doktorandutbildningen, men det finns också andra instrument på institutionen som kräver tillsyn.

I självvärderingen framkommer att forskningsetik och vetenskapligt skrivande är obligatoriska kurser. Dessutom är seminarieverksamheten inom analytisk kemi en obligatorisk doktorandkurs med möten två gånger per månad och där doktoranderna själva också agerar opponenter, en värdefull möjlighet för doktoranderna att träna sin analytiska förmåga anser bedömarna. Av intervjuerna framgick att en ny kurs i dataanalys kommer att starta 2021. Allt detta sammantaget ger kompetenser som är värdefulla för att få arbete med kvalificerade uppgifter, anser bedömarna.

Av intervjuerna framgick att undervisning på grundnivå, framförallt på masternivå, ger de flesta doktorander träning i samarbete och ledarskap. Kursen Teaching Chemistry är uppskattad av doktoranderna. Ett halvtidsseminarium där doktoranderna lär sig att sammanställa arbetet förbättrar förmågan att leda sig själv. Någon ledarskapskurs erbjuds inte i dagsläget, vilket bedömarna menar skulle kunna vara till gagn för alla doktorander, speciellt för de doktorander som har en utländsk bakgrund och är på väg in i det svenska arbetslivet.

Under den senaste femårsperioden har en doktorand fått möjlighet till internationellt forskarutbyte genom åtta månaders vistelse vid amerikanskt universitet.

Institutionen använder sig av alumner genom att anordna alumnträffar där tidigare doktorander bjuds in. En annan form av samarbete med omvärlden är när doktoranderna får möjlighet att hålla populärvetenskapliga föredrag för gymnasieskolan och handleda grupper av gymnasieelever i små forskningsprojekt. Bedömarna menar att det ger doktoranderna bra träning i kommunikation till exempel att förklara komplicerade kemiska sammanhang för personer som inte har särskilda kunskaper på området, vilket ofta är situationen på en arbetsplats.

I självvärderingen framkommer att efterfrågan på disputerade analytiska kemister är hög, och majoriteten av tidigare doktoranderna har också fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Forskarutbildningen i analytisk kemi ges inom den internationella forskarmiljön vid institutionen för material- och miljökemi (MMK) och har ett fokus på masspektrometri med projekt inom läkemedel, miljö, hälsa och biologi. I utbildningen ingår flera obligatoriska kurser som är relevanta för området, och undervisning på grundnivå bidrar till att doktoranderna når målen för utbildningen. Med möjligheter till kurser i de mjukare kompetenserna som ledarskap och konflikthantering skulle utbildningen kunna förbättras ytterligare. Efterfrågan på analytiska kemister är hög för närvarande, och majoriteten av de tidigare doktoranderna har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)