Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Enligt självvärderingen ges forskarutbildningen i en internationellt erkänd forskarmiljö inom den kemiska institutionen med för närvarande totalt 49 doktorander, varav 2 doktorander i analytisk kemi. Forskningen inom institutionen är uppdelad i tre huvudområden där analytisk kemi kan ha förankring inom två av dessa: miljö- och biogeokemi samt teknisk kemi.

Enligt självvärderingen sker doktorandernas arbete oftast i projektform, under intervjuerna framkom att möjligheten att samarbeta mellan olika discipliner nationellt och internationellt också uppskattas. Doktoranderna får successivt ökat ansvar att driva projekten framåt, vilket ger bra träning inför kommande anställningar inom industrin. Självvärderingen anger att finansiering av forskningen kommer från Vetenskapsrådet, Formas, Stiftelsen för strategisk forskning och EU, vilket bedömarna anser säkerställer hög vetenskaplig kvalitet och relevans. Självvärderingen framhåller tillgången till avancerad instrumentering och välutrustade laboratorier som viktiga faktorer för att göra en utbildning användbar och för att möta kraven från arbetslivet, vilket också bekräftades under intervjuerna.

I självvärderingen framkommer att kurserna vetenskapsteori och vetenskapligt skrivande samt kursen etik och redlighet är obligatoriska kurser. Det framkom också under intervjuerna att det saknas mer specialiserade forskarutbildningskurser inom kemiområdet, vilket bedömarna menar skulle förbättra utbildningen.

Institutionstjänstgöring och handledning av masterstudenter ingår i utbildningen för en del av doktoranderna, vilket bedömarna menar är positivt eftersom det ger träning i samarbete och ledarskap. När detta inte ingår anser bedömarna att doktoranderna bör få träning att utöva pedagogik på annat sätt, speciellt om de planerar en karriär inom akademin. Under intervjuerna framkom att det ges ett obligatoriskt seminarium inför starten av undervisningen med fokus på hur doktoranderna ska agera som laboratorieassistenter. Det är dock inte obligatoriskt för doktoranderna att gå en pedagogikkurs. I dagsläget erbjuder inte institutionen någon form av ledarskapsutbildning eller utbildning med fokus på mjukare kompetenser. Bedömarna menar att det ytterligare skulle kunna förbättra utbildningen och underlätta för disputerade forskare att få arbete inom industrin.

Under intervjuerna framkom att det saknas ett formellt system för att ta tillvara på alumners bidrag till förbättringar av utbildningen. Detta skulle kunna ske inom ramen för hela kemiområdet på Umeå universitet, eftersom analytisk kemi är en mindre del av institutionen.

Självvärderingen vittnar om goda möjligheter för analytiska kemister att arbeta inom akademi, myndigheter och näringsliv, något som också bekräftades under intervjuerna. Tidigare doktorander har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter eller till och med startat egna företag baserade på forskning inom institutionen. Med några av de förslag som anges ovan anser bedömarna att utbildningen ytterligare skulle kunna förbättras.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Forskarutbildningen i analytisk kemi ges i den internationellt erkända större forskarmiljön Kemi med multidisciplinära projekt, där analytisk kemi är en del av ett större sammanhang. En förbättring av utbildningen som förberedelse för kommande arbetsliv skulle kunna åstadkommas genom att ge fler forskarutbildningskurser och ta tillvara alumners erfarenheter mer formellt. En ytterligare förbättring skulle vara att institutionen ordnar någon form av ledarskapskurser för doktoranderna. Analytiska kemister är efterfrågade inom flera verksamheter och majoriteten av tidigare doktoranderna har fått anställning med kvalificerade arbetsuppgifter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)