Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Forskarutbildningen i analytisk kemi ingår i institutionen för kemi-BMC som för närvarande har sex olika forskningsprogram med tio doktorander som är aktiva inom analytisk kemi. Doktoranderna i analytisk kemi får därmed möjlighet att arbeta med relevanta frågor i en vetenskapligt stimulerande miljö som Uppsala biomedicinska centrum (BMC), menar bedömarna.

Självvärderingen ger många exempel på samarbeten med externa partner inom industrin och akademin både på nationell och på internationell nivå. Dessa samarbeten innebär att det är mindre andel grundforskning i utbildningen, men en bredd inom analytisk kemi är en fördel för kommande anställningar menar bedömarna. Självvärderingen beskriver att de flesta projekt har ett hållbarhets-perspektiv med antingen ekologisk eller social inriktning. Under intervjuerna gavs också exempel på utveckling av analysmetoder som kräver mindre lösningsmedel. Men intervjuerna visar att ett hållbarhetsperspektiven ännu inte genomsyrar verksamheten på ett sätt som kommer att krävas i ett framtida arbetsliv som analytisk kemist.

Under intervjuerna beskrevs en kurs i avancerad analytisk kemi med både teori och praktik som har skapats tillsammans med doktoranderna som ett bra inslag i utbildningen. Andra doktorandkurser erbjuds i organisk kemi och statistik. Det finns tillgång till avancerad instrumentering, vilket bedömarna anser ger doktoranderna goda möjligheter att tränas i problemlösning i instrument-problem. Kvalitet och riktighet är ledord som är viktiga för den analytiska kemistens fortsatta karriär. Kurser i riskbedömning av kemikalier och instrument är därmed bra att ha med sig inför kommande anställningar, menar bedömarna. Forskningsetik ingår i en obligatorisk kurs i utbildningen. I själv-värderingen framkommer att eventuella behov av att träna skrivandet diskuteras och synliggörs i den individuella studieplanen, vilket bedömarna menar är bra.

Av intervjuerna framkom att de flesta doktorander har institutionstjänstgöring något som ger träning i samarbete och ledarskap. Här finns också en kurs i pedagogik för dem som undervisar på grundnivå, vilket är ambitiöst och bra, menar bedömarna. Dessutom uppmuntras vikten av samarbete och av att stödja varandra, vilket vittnar om en kultur som bygger mer på samarbete än konkurrens, något som är värdefullt för det kommande arbetslivet. Vissa industridoktorander deltar i seminarier och i undervisning men det gäller inte alla. Här, menar bedömarna, behöver utbildningen anpassas så att även dessa doktorander får motsvarande kunskaper som de skulle fått om de varit verksamma på institutionen. I dagsläget finns ingen kurs för doktoranderna i mer mjuka kompetenser som självledarskap och konfliktlösning, vilket skulle kunna vara en förbättring och en värdefull förberedelse för arbetslivet, anser bedömarna.

Självvärderingen beskriver i första hand att den stora mängden samarbeten som doktoranderna deltar i inom flera olika fält med näringsliv och myndigheter, är viktiga för den disputerade forskarens fortsatta karriär. Enligt intervjuerna har institutionen tidigare haft alumnträffar, men i dagsläget är verksamheten inte strukturerad. Att återuppta samverkan med alumner kan medverka till ett bra kontaktnät för doktoranderna och underlätta för framtida anställningar, menar bedömarna.

Bedömningen i självvärderingen är att 50 procent av doktoranderna får anställning inom biotech-industrin eller av forskningsinstitut, medan resterande får arbete inom den offentliga sektorn eller som postdoc. Alumnundersökningar visar att det är lätt för disputerade forskare som genomgått sin doktorandutbildning i kemi vid Uppsala universitet att få arbete.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen genomförs i en vetenskapligt stimulerande miljö vid BMC och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet både inom och utanför akademin. Disputerade analytiska kemister har lätt att finna arbete eftersom det finns ett stort behov av forskare med bred praktisk och teoretisk kunskap inom ämnet. Bedömarna rekommenderar möjligheter till träning även i mjukare kompetenser samt ett mer utvecklat alumnnätverk. Dessa två åtgärder skulle kunna ge utbildningen ytterligare fördelar på arbetsmarknaden för disputerade forskare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)