Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Det finns ett betryggande antal handledare i förhållande till antalet doktorander inom forskarutbildningsämnet analytisk kemi. Från självvärderingen och annat material framgår att det i ämnet finns tio doktorander antagna, varav två är industridoktorander. Det totala antalet handledare är sexton, varav tolv har anställning vid Uppsala universitet, fyra är externa handledare inom industri eller forskningsinstitut. Nio doktorander har huvudhandledare vid institutionen för kemi-BMC, analytisk kemi, och en doktorand har huvudhandledare vid institutionen för kemi-BMC, biokemi, samt biträdande handledare vid analytisk kemi. Alla doktorander har minst en biträdande handledare. Antalet doktorander per huvudhandledare varierar mellan en och fyra, vilket bedöms ge goda förutsättningar för adekvat handledning.

Totalt sett bedöms handledarna ha hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens inom doktorandernas forskningsområden. Bland handledarna finns tre professorer varav en är professor i analytisk kemi. Åtminstone en i handledargruppen för varje doktorand ska ha docentkompetens, alla huvudhandledare har tagit en obligatorisk kurs i forskarhandledning. Samtliga handledare erbjuds kontinuerlig kompetens-utveckling. De bifogade publikationslistorna visar på en hög vetenskaplig produktion med omfattande publicering i välrenommerade och ledande tidskrifter.

Enligt självvärderingen är forskningsområdet för närvarande inne i en generationsväxling. Två lektorer arbetar deltid och kommer snart att pensioneras, en ny forskningsaktiv lektor har rekryterats. Den nya lektorn tar med sig tre nya doktorander, vilket förväntas ge en vitamininjektion till verksamheten. Totalt sett bedöms åldersstrukturen i dagsläget vara väl balanserad.

Forskningen finansieras i hög grad via externa anslag, vilket resulterar i ett fluktuerande antal doktorander. För att säkerställa långsiktigt hållbar finansiering fokuseras forskningen på två utvalda styrkeområden: organisk bioanalytisk kemi och metabolomik samt masspektrometri. Den senare är en nyckelteknik för området. Detta bedöms bidra till en långsiktigt god finansiering och kompetens-försörjning.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Självvärderingen visar att forskarutbildningen bedrivs i en forskningsmiljö som är lämplig för ändamålet. Analytisk kemi är en del av institutionen för kemi - BMC och är lokaliserad vid biomedicinskt center (BMC), som är lärosätets nav för forskning inom livsvetenskaperna. Forskningen inom analytisk kemi har för närvarande fokus på organisk analytisk kemi kopplad till medicinska applikationer inom neurovetenskap och metabolomik. Det förekommer omfattande forsknings-samarbeten inom BMC, både inom och över disciplingränserna.

Baserat på självvärderingen och de bilagda publikationslistorna bedömer bedömargruppen att samtliga handledare är forskningsaktiva och bedriver forskning på internationellt hög nivå. Av publikationerna att döma finns också en ämnesmässig bredd bland handledarna, vilket är till gagn för forskarutbildningen. Forskningen inbegriper både forskning av grundläggande karaktär och tillämpad forskning.

Det finns ett väl utvecklat samarbete med andra institutioner inom lärosätet, både inom landet och internationellt. Det finns även ett omfattande samarbete med näringslivet. Av tabellbilagan framgår att det för närvarande finns två industridoktorander och fyra biträdande handledare som har sin anställning vid industrin och forskningsinstituten.

Den nuvarande doktorandgruppen har en internationell mångfald, vilket framgår av att åtta av tio doktorander har rekryterats från utlandet. Engelska är arbetsspråket. Av intervjuerna framgick att mångfalden mestadels ses som en tillgång. Det framgick även att rörligheten i motsatt riktning var begränsad. Trots omfattande internationell samverkan är det få doktorander som förlägger delar av sin forskarutbildning i utlandet. Bedömargruppen menar att den typen av miljöutbyte är mycket givande för doktorandens professionella och personliga utveckling, och därför bör den uppmuntras.

Av självvärderingen och intervjuerna framgår att lärosätet har en god forskningsinfrastruktur och experimentell miljö. Medel avsätts kontinuerligt för att ersätta utrustning som är väsentlig för verksamheten när den åldras, vilket bedömargruppen menar är ett bra sätt att säkra en fortsatt god infrastruktur.

Slutligen noterar bedömargruppen med tillfredställelse att det av både självvärderingen och intervjuerna framgår att det finns en helhetssyn på ämnet analytisk kemi och att ledningen verkar för att behålla detta ämne som ett oberoende forsknings- och forskarutbildningsämne med egen filosofi och med egna frågor. Förutsättningarna är därmed goda för att behålla personalens kompetens inom ämnet, både när det gäller bredd och spets inom forskarutbildningen.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Den samlade bedömningen när det gäller förutsättningar är att dessa är tillfredsställande. Analytisk kemi ses inte som ett hjälpmedel för andra ämnen, utan som en vetenskap med en egen filosofi och egna frågor. Handledarna har tillräcklig kompetens som forskare samt har adekvat utbildning både vetenskapligt och pedagogiskt för att handleda i forskarutbildningen. Det finns en balans mellan pensionsavgångar och nyrekryteringar.

Forskningen har tillräcklig kvalitet och omfattning och är internationellt konkurrenskraftig. Lärosätet har en adekvat forskningsmiljö och en mycket god forskningsinfrastruktur. Det förekommer omfattande samarbete med andra institutioner både inom landet och internationellt. Det förekommer även relevant samverkan med näringslivet, som bland annat involverar industridoktorander.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)