Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Analytisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Av lärosätets hemsida framgår att forskarutbildningsämnet Kemi är placerat vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Ämnet ges med tre inriktningar; oorganisk kemi/biogeo- kemi, analytisk kemi/miljökemi och biokemi. I självvärderingen och tabellerna kan utläsas att handledarpoolen (huvudhandledare och biträdande handledare) för forskarutbildningsämnet kemi, där området analytisk kemi/miljökemi ingår, består av 19 personer varav 11 (2 professorer, 3 universitetslektorer) tillhör fakulteten. Det framgår inte tydligt hur många av dem som är experter inom analytisk kemi, men vid intervjun identifierade sig 3 av 6 närvarande i gruppen handledare/lärare som analytiska kemister. Av de 11 handledarna som tillhör fakulteten är 7 docenter vilket är ett krav för huvudhandledarskap, 6 har gått handledarutbildning. Alla doktorander ska ha en huvudhandledare och minst en biträdande handledare. Ingen huvudhandledare bör ha ansvar för fler än fem doktorander och för närvarande har ingen fler än tre. Det totala antalet doktorander är 13, varav cirka 6 åtminstone delvis kan anses studera analytisk kemi, enligt individuella studieplaner och intervjuer. Utöver gruppen befintliga handledare finns det ett antal disputerade personer som kan träda in i rollen som biträdande handledare och andra som bidrar utan att formellt vara handledare. Vid intervjuerna och i självvärderingen framkommer det att lärosätet upplever att handledarkapaciteten är tillräcklig och att det också finns utrymme för fler forskarstuderande. Bedömargruppen anser dock att lärosätet kan sträva efter att engagera fler personer i handledningskollektivet.

Kompetensen inom handledarpoolen ligger inom ett multidisciplinärt område omfattande analytisk kemi, miljökemi, arbetsmiljökemi, metabolomik, biologi, systemmedicin/bioinformatik och industriell kemi. Inom området för analytisk kemi/miljökemi ligger en tyngdpunkt på analys av halogenerade substanser, men den analytiska kemin utnyttjas även som ett verktyg för att utarbeta teorier inom andra områden.

Handledarna utses av ledningen för institutionen tillsammans med ledningen för forskarutbildnings-ämnet med hänsyn tagen till deras ämnesexpertis, handledarerfarenhet och undervisningserfarenhet. Vikten av att ge mer juniora medarbetare möjlighet att skaffa sig handledarerfarenhet framhålls både för deras egen karriärutveckling och för att täcka framtida behov av handledare. Det finns även ett karriärutvecklingsprogram vid lärosätet.

Alla huvudhandledare har externa forskningsmedel, och professorer och universitetslektorer har även fakultetsmedel som motsvarar 35-65 procent heltid för forskning och därutöver minst 20 procent för undervisning.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Forskarutbildningen inom kemi sker inom två forskningsmiljöer: Forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö (MTM) och Center för Livsvetenskap. Delar ingår även i projektet EnForce (Environmental Forensics) som finansieras av KK-stiftelsen. Kemiforskningen sker därför på ett tvärvetenskaplig plan med samarbeten med bland annat biologi och ekotoxikologi. EnForce involverar även industripartner, vilket ger goda möjligheter till interaktioner utanför lärosätet. Lärosätet koordinerar dessutom ett konsortium av 13 lärosäten inom SWACCS (Swedish Academic Consortium on Chemical Safety) vilket ökar kontaktmöjligheterna mot andra vetenskapsområden. MTM är medlem av plattformen NORMAN vilket är ett internationellt nätverk som samverkar inom miljöområdet. Miljön är förutom att vara tvärvetenskaplig, både internationell med forskarstuderande, handledare och samarbetspartner från utlandet och sektoröverskridande.

Kvaliteten på forskningen reflekteras delvis av den vetenskapliga publiceringen, som är tillfredställande men främst i mer tillämpade vetenskapliga tidskrifter utanför det traditionellt analytiska kemiska området. Forskningen utvärderas vidare internt vart femte år, där kemiområdet ligger på en hög internationell nivå. Varje år sker en uppdatering av fakultetens mål och en riskanalys över bland annat personal, infrastruktur och extern finansiering med en efterföljande aktionsplan för svaga delar.

En avgörande faktor för forskningen inom analytisk kemi är att den är absolut beroende av instrumentell utrustning. Vid lärosätet finns tillgång till välutrustade laboratorier med ett stort antal avancerade analysinstrument och biokemisk utrustning utöver växthus och renrum. En annan faktor är finansieringen av forskarutbildningen som till största delen är baserad på externa medel, vilket måste vara garanterat före antagningen av doktorander. Det ger dock en sårbarhet eftersom tillgången på extern finansiering kan variera över tid.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Båda bedömningsgrunderna Personal och Forskarutbildningsmiljö är av tillräckligt hög kvalitet för att borga för en god forskarutbildning. Antalet möjliga handledare med kompetens inom området är i balans med antalet forskarstuderande. Miljön omfattar både inomvetenskaplig och tvärvetenskaplig forskning och det finns tydliga kontaktytor med andra områden, industri och internationella partner.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)